Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
2. listopadu 2023 7:00
Čas čtení 1:40

Čeká nás zase zdražování energií: Shrnujeme, o kolik si příští rok připlatíš

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čeká nás zase zdražování energií: Shrnujeme, o kolik si příští rok připlatíš
Zdroj: beerfotos on Freepik / volně k použití

Podle návrhu Energetického regulačního úřadu (ERÚ) by v příštím roce měla vzrůst regulovaná cena elektřiny v Česku o 71 procent. To znamená roční zdražení elektřiny pro jednu domácnost asi o čtyři tisíce korun. Co o zdražení zatím víme?

Co návrh ERÚ přinese?

V návrhu ERÚ stojí, že regulovaná cena elektřiny má v příštím roce oproti letošku vzrůst o 71 procent. Po započtení DPH tak česká elektřina podraží v průměru o 1 408 korun za megawatthodinu. 

28. září 2023 11:29 Čas čtení 1:10 Elektřina zase zdraží, vrací se starý poplatek. Kolik si připlatíš? Elektřina zase zdraží, vrací se starý poplatek. Kolik si připlatíš?

Podle dostupných dat spotřebuje průměrná česká domácnost zhruba tři megawatthodiny elektřiny ročně. Navýšení regulované složky tak české domácnosti vyjde asi na 4 200 korun za rok.

Proč dochází ke zvýšení?

Energie českým domácnostem dosud zčásti dotoval stát. To se nyní změní a odběratelé budou znovu platit například poplatky za podporované obnovitelné zdroje, náklady na technické ztráty v přenosové a distribuční soustavě či náklady na podpůrné služby. 

Vláda k tomuto kroku přistoupila s ohledem na katastrofální stav státního rozpočtu. Část plateb se tak nově přenese na odběratele, domácnosti a firmy.

Co je to „regulovaná složka“?

Vyúčtování energií se v České republice skládá ze dvou složek. Tou první je cena za komoditu, kterou mohou jednotliví dodavatelé ovlivňovat. Druhou část ceny tvoří regulovaná složka, o jejíž výši rozhoduje právě ERÚ.

Co na to vláda?

Premiér Petr Fiala (ODS) na úterní tiskové konferenci odmítl, že by návrh ERÚ znamenal významné zdražení elektřiny pro české domácnosti. Podle premiéra bude nárůst cen regulované elektřiny kompenzován poklesem cen v oblasti silové elektřiny. „Musím hned a jasně zdůraznit, že ceny energií nebudou růst o desítky procent. Protože cena silové elektřiny klesá, budou platit převážně stejně jako letos nebo maximálně o jednotky procent více,“ uvedl Fiala.

Co na to odborníci?

S premiérovými slovy však úplně nesouhlasí někteří odborníci, podle nichž bude v příštím roce hrát roli hlavně druh smlouvy, kterou mají odběratelé u svých dodavatelů uzavřenou. 

„Tak pro třetinu lidí, kteří ještě dosluhují v těch starých, předkrizových cenících a stále platí velice nízké ceny, to bude znamenat vysoké zdražení. Nejen tím, že se zvýšila regulační složka, ale tím, že jim skončí ty staré, výhodné ceny silové energie a budou platit to, co my ostatní teď,“ uvedl pro server TN.cz energetický expert Jan Béreš.

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza v příspěvku na sociální síti X uvedl, že ERÚ svým rozhodnutím zničil snahu vlády snižovat v Česku ceny a krotit inflaci. „Dnešní návrh ERÚ znamená výrazné zdražení energií pro domácnosti i firmy, zejména z energeticky náročných částí průmyslu, kam patří mimo jiné i potravinářství,“ napsal Prouza. 

Domů
Sdílet
Diskuse