Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
3. listopadu 2023 7:09
Čas čtení 1:02

VIDEO: Stop vydloubávání očí živým rybám. Ochránci upozornili na šokující krutost na rybích farmách

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
VIDEO: Stop vydloubávání očí živým rybám. Ochránci upozornili na šokující krutost na rybích farmách
Zdroj: se souhlasem CIWF Česko

Díky organizaci Compassion in World Farming (CIWF) vzniklo nové video, které upozorňuje na šokující krutost, s jakou se zachází se pstruhy na rybích farmách.

Otřesně záběry zachycují vykuchávání živých ryb, dloubání jejich očí, dusící se ryby drcené ostatními rybami v přeplněných sudech i balení živých ryb do plastových tašek bez vody. Takové chování si ryby nezaslouží. CIWF proto vyzvala Evropskou komisi, aby zavedla právní předpisy na jejich ochranu. Uspěje?

2. listopadu 2023 13:47 Čas čtení 0:41 MAPA: Vzdělávací neúspěšnost ohrožuje mnoho obcí Česka. Je mezi nimi i ta tvoje? MAPA: Vzdělávací neúspěšnost ohrožuje mnoho obcí Česka. Je mezi nimi i ta tvoje?

„Omračovací elektrická zařízení byla neúčinná a opakované šoky rybám způsobovaly bolest. Vyšetřovatelé byli svědky řady dalších problémů welfare ryb včetně plísňových infekcí, eroze ploutví, zranění, nemocí a holého prostředí, v němž jsou ryby chovány,“ uvádí organizace. Takové chování je podle CIWF pro rybí farmy v celé Evropské unii typické a okamžitě by mělo být ukončeno.

Kromě krutého zacházení s rybami pak vyšetřování na rybích farmách odhalilo i další problémy – ryby často žijí ve vodě, v níž se nachází uhynulá zvířata, výkaly i zbytky krmiva. To není zdravé ani pro ně, ani pro člověka, který je zkonzumuje. 

Ryby cítí bolest

„Na záběry brutálních praktik, jako je kuchání živých ryb nebo vydloubávání očí, bylo i pro mě opravdu těžké se podívat. Vědecký výzkum přitom už delší dobu jasně prokazuje, že ryby jsou vnímaví tvorové, schopní cítit bolest a utrpení stejně jako ostatní zvířata. Je proto naprosto nepřijatelné, aby toto barbarské chování pokračovalo,“ uvedla Romana Šonková, vedoucí CIWF Česko.

1. listopadu 2023 8:00 Čas čtení 0:17 KVÍZ: Znáš tato fascinující fakta o zvířatech? Některá dokáží žít bez těla nebo bez hlavy KVÍZ: Znáš tato fascinující fakta o zvířatech? Některá dokáží žít bez těla nebo bez hlavy

„Je smutné, že i u nás se stále s rybami často zachází jako s neživými předměty, které nic necítí. Musíme zajistit, aby tato vnímavá zvířata byla chráněna před krutostí, a to prostřednictvím komplexních právních předpisů specifických pro daný druh, a naléhavě vyzýváme EU, aby takové právní předpisy na jejich ochranu neprodleně zavedla,“ dodala. 

Nicméně přesvědč se o krutosti na rybích farmách sám*sama:

Domů
Sdílet
Diskuse