Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
2. listopadu 2023 13:47
Čas čtení 0:41

MAPA: Vzdělávací neúspěšnost ohrožuje mnoho obcí Česka. Je mezi nimi i ta tvoje?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
MAPA: Vzdělávací neúspěšnost ohrožuje mnoho obcí Česka. Je mezi nimi i ta tvoje?
Zdroj: TASR/František Iván

Vzdělávací neúspěšnost se skládá z absencí, propadání i nedokončení základního vzdělání. Které obce jsou na tom nejhůře?

Výzkumná agentura PAQ Research zveřejnila zcela novou verzi Mapy vzdělávání. Interaktivní mapa ukazuje vzdělávací nerovnost v Česku, která se počítá na základě absencí, propadání, nedokončení základního vzdělání i toho, jaké znalosti a kompetence má žactvo žijící v obcích. Které obce jsou na tom nejhůře?

2. listopadu 2023 11:45 Čas čtení 3:36 Rozsudek pro Dominika Feriho je zásadní. Ovlivní debatu o genderově podmíněném násilí, říká advokátka Rozsudek pro Dominika Feriho je zásadní. Ovlivní debatu o genderově podmíněném násilí, říká advokátka

„Vzdělávání v Česku neslouží všem dětem stejně dobře. Výsledky tady oproti většině Evropy hodně závisí na tom, z jaké rodiny a regionu dítě pochází. V datech a mapách to přehledně ukazuje Mapa vzdělávání, kterou PAQ Research poprvé zveřejnil loni v únoru. Teď výzkumníci a výzkumnice přišli s její rozsáhlou aktualizací,“ hlásá PAQ Research. 

Vzdělávací neúspěšnost se podle výzkumníků a výzkumnic netýká pouze ekonomicky méně prosperujících krajů, jako jsou Ústecký nebo Karlovarský kraj, ale také těch bohatších. V tmavě červených číslech se ocitly i obce v Plzeňském, Olomouckém, Jihočeském a Moravskoslezském kraji.

2. listopadu 2023 11:00 Čas čtení 8:19 Filip studuje na Harvardu: Lidé nevědí, že školné si zde může dovolit téměř každý, má to však háček Filip studuje na Harvardu: Lidé nevědí, že školné si zde může dovolit téměř každý, má to však háček

Nejlépe si naopak vedou kraje a města, které nejsou ohroženy destabilizující chudobou. Mezi ně patří Středočeský, Jihomoravský, Zlínský kraj, Kraj Vysočina a Praha. Mrkni na interaktivní mapu a zjisti, jak si v (ne)úspěšnosti vzdělávání vede tvůj okres.

Domů
Sdílet
Diskuse