Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vincenc Novák
8. listopadu 2023 10:35
Čas čtení 1:44

Stávka škol přehledně: Zapojí se i ta tvoje a zůstaneš doma?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Stávka škol přehledně: Zapojí se i ta tvoje a zůstaneš doma?
Zdroj: Pexels

Školské odbory vyhlásily na pondělí 27. listopadu celodenní výstražnou stávku, do níž se zapojí mateřské, základní i střední školy. Důvodem jsou plánované škrty ve školství, které podle odborů ohrožují kvalitu českého vzdělávání.

„Znamená to, že se na den přeruší práce. Bude záležet na tom, jestli se do toho zapojí celá škola, nebo jenom někteří zaměstnanci – pak bude na řediteli, jak zajistí provoz,“ uvedla pro Hospodářské noviny místopředsedkyně Českomoravského odborového svazu Markéta Seidlová. Podle ní chtějí odbory docílit navýšení rozpočtu pro školství na příští rok a přinutit ministra Mikuláše Beka (STAN), aby s nimi dále jednal.

Co je důvodem stávky?

Školské odbory na sociální síti X uvedly, že hlavním důvodem stávky jsou škrty pro školníky, kuchařky a jiné provozní pracovníky v rozpočtu na rok 2024. „Konkrétní podobu řeší předsedové stávkových výborů ve školách,“ stojí v příspěvku. 

Zasáhne stávka všechny školy?

Podle Seidlové zatím není jisté, zda se stávka uskuteční na všech školách, odbory ale počítají se zapojením většiny z nich. Stávku by měly podpořit i mateřské školy. Zapojit se chystají i dětské domovy či diagnostické ústavy, kde však ze zákona není možné přerušit provoz. Tyto instituce by se podle Seidlové měly zapojit viditelnou formou.

Jakou konkrétní podobu bude stávka mít?

Plánovaná stávka se podle šéfa školských odborů Františka Dobšíka uskuteční na základě určitých pravidel. Provoz jednotlivých škol bude podle něj záležet na tom, kolik lidí se rozhodne do práce nepřijít. „Tam, kde se rozhodne většina, tak asi bude muset ředitel oznámit zřizovateli, že škola bude ten den uzavřena,“ řekl Dobšík.

21. září 2023 6:00 Čas čtení 5:58 Česko centrem vzdělanosti? Jistě, pane premiére, už nám chybí jen pár desítek miliard korun Česko centrem vzdělanosti? Jistě, pane premiére, už nám chybí jen pár desítek miliard korun

Co na to ministr?

Ministr Bek se již nechal slyšet, že respektuje právo odborů na stávku. „Navržený rozpočet školství je meziročně vyšší a garantuje navýšení platů učitelů. Dál hledáme možnosti, jak rozpočet školství posílit a regulovat rychlý nárůst nových úvazků, který je důsledkem v minulosti nastaveného financování škol,“ uvedl s tím, že odborům nabízí další jednání. 

Vyhlášení stávky však podle svých slov nerozumí ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), který poukázal na přijatou legislativní záruku, podle níž mají platy učitelů vyrůst až na 130 procent průměrné mzdy.

25. srpna 2023 17:14 Čas čtení 1:17 Prázdniny 2023 a 2024. Podívej se, kdy budeš mít v letošním školním roce volno Prázdniny 2023 a 2024. Podívej se, kdy budeš mít v letošním školním roce volno

„To je přijato i zákonem, ten závazek se dodrží, ta jistota tady bude opravdu ojedinělá vůči všem jiným státním zaměstnancům nebo zaměstnancům veřejného sektoru, kteří žádnou takovouto jistotu nebudou mít,“ uvedl podle serveru Novinky.cz Jurečka po úterním jednání zástupců vlády s předáky odborových svazů.

Domů
Sdílet
Diskuse