Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
8. listopadu 2023 14:53
Čas čtení 1:45

Z bolesti na boku se vyklubala játra prolezlá parazitem. Nákaz tasemnicí liščí v Česku přibývá, jak se chránit?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Z bolesti na boku se vyklubala játra prolezlá parazitem. Nákaz tasemnicí liščí v Česku přibývá, jak se chránit?
Zdroj: Pxhere/volně k užití

V Česku v posledních letech narůstá počet případů vzácného onemocnění zvaného echinokokóza, za kterým stojí parazit známý jako tasemnice liščí. Zatím se objevilo několik desítek případů.

Web Budějcká drbna v úterý přinesl příběh Kateřiny z Českých Budějovic, která se rozhodla o svém boji s vzácnou nemocí veřejně promluvit. „U mě se to projevilo lehkou bolestí a nepříjemným tlakem v pravém boku, jako když vás píchá při běhání,“ uvedla žena, která se o své diagnóze dozvěděla letos v létě.

13. září 2023 10:18 Čas čtení 0:53 VIDEO: Jen pro silné žaludky. Medvědovi ze zadku viseli několikametroví paraziti VIDEO: Jen pro silné žaludky. Medvědovi ze zadku viseli několikametroví paraziti

Když bolest stále přetrvávala, rozhodla se Kateřina vyhledat odbornou pomoc. V nemocnici jí sdělili nepříjemnou diagnózu. „Řekli, že mám na pravém jaterním laloku nález o velikosti devět krát osm centimetrů. V hlavě mi samozřejmě hned naskočily ty nejhorší scénáře,“ říká Kateřina, podle níž však následné krevní testy žádnou zhoubnou nákazu nepotvrdily. Po několika dalších vyšetřeních lékařský tým zjistil, že se žena potýká s echinokokózou, kterou způsobuje tasemnice liščí.

Jak se může člověk nakazit?

Nepříliš známý parazit se do lidského těla dostává obvykle konzumací lesních plodů kontaminovaných liščími výkaly, často se jedná o borůvky. Přenos je ale možný také prostřednictvím vody, půdy nebo předmětů kontaminovaných vajíčky. Tasemnice se většinou usazuje na játrech, kde následně vytváří hustou síť cyst.

liška obecná
Zdroj: Pxhere/volně k užití
31. října 2023 14:22 Čas čtení 0:45 Počet Čechů s rakovinou prostaty stále přibývá. Přemluv tátu, ať si najde termín vyšetření Počet Čechů s rakovinou prostaty stále přibývá. Přemluv tátu, ať si najde termín vyšetření

Doba mezi nákazou a prvními projevy onemocnění se pohybuje v rozmezí jednoho roku až dvaceti let. „Řekli mi, že vzhledem k velikosti jsem se pravděpodobně nakazila před osmi až deseti lety, stoprocentně to ale potvrdit nemohou, protože u každého se to chová trochu jinak. Stejně jako kde jsem se nakazila,“ popisuje Kateřina. 

Jak se nemoc léčí?

Pokud je u člověka zjištěna přítomnost tasemnice v těle, je nutné parazita co nejdříve zabít či oslabit pomocí léku. Pacientům bývá nejčastěji nasazena intenzivní léčba prostřednictvím silných antiparazitik s obsahem látky albendazol. 

25. září 2023 17:30 Čas čtení 0:58 Mezi lidmi a lidoopy se šíří parazitární infekce, zjistil český výzkum Mezi lidmi a lidoopy se šíří parazitární infekce, zjistil český výzkum

„Například na běžného střevního parazita stačí jedna tableta, já beru dvě denně po dobu několika měsíců až roku. Je to vlastně taková lehká chemoterapie, někomu z toho vypadají vlasy, bývají časté nevolnosti. Mně se tohle ale naštěstí vyhnulo,“ vysvětluje Kateřina, která následně podstoupila náročnou operaci v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). 

Pacientka při zákroku, který trval asi pět hodin, přišla o 70 procent jater. Lékaři jí odstranili také žlučník. Kateřina pro Budějckou drbnu uvedla, že cesta k jejímu úplnému uzdravení bude ještě dlouhá. „Věřím, že na jaře bych mohla přestat brát léky a vrátit se k nějakému aktivnějšímu způsobu života, na který jsem byla zvyklá,“ říká s tím, že borůvku v lese už nikdy nepozře, aniž by ji předtím umyla nebo tepelně zpracovala.

Existuje prevence?

Nejlepší prevencí proti nákaze echinokokózou je pečlivé dodržování hygieny rukou. Důležité je umýt si ruce teplou vodou a mýdlem před manipulací s jídlem a po kontaktu se psem nebo kočkou. Nutné je také pečlivě omýt nebo uvařit všechny volně nasbírané potraviny. Majitelé a majitelky psů či koček by se svými mazlíčky měli pravidelně absolvovat odčervení u veterináře.

Domů
Sdílet
Diskuse