Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
11. listopadu 2023 8:37
Čas čtení 0:54

„Ukrajina je zkorumpovaná, v Evropské unii ji nechceme,“ řekl Babiš

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Ukrajina je zkorumpovaná, v Evropské unii ji nechceme,“ řekl Babiš
Zdroj: TASR/AP Bundas Engler

Evropská komise ve středu doporučila, aby byly s Ukrajinou a Moldavskem zahájeny přístupové rozhovory. Babiš se proti tomu ve videu na sítích ohradil.

Ukrajina i Moldavsko mají od loňského června status kandidátských zemí do Evropské unie. Vše ale musí jednohlasně schválit všechny členské země. Hlavy států o tom budou rozhodovat na summitu v prosinci. Použití práva veta se očekává třeba od Maďarska.

Babiš podle politologa láká voliče SPD

„Je to silný a historický krok, který otevírá cestu k silnější EU s Ukrajinou jako jejím členem,“ napsal ke kroku Komise ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Země se podle něj teď soustředí na reformy, díky kterým splní podmínky stanovené Komisí. Ty se týkají hlavně finanční správy, legislativy a boje s korupcí.

28. října 2023 12:08 Čas čtení 0:43 Více než 200 miliard eur z Ruska se má použít na obnovu Ukrajiny. EU má plán, jak po válce pomoci bránící se zemi Více než 200 miliard eur z Ruska se má použít na obnovu Ukrajiny. EU má plán, jak po válce pomoci bránící se zemi

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se proti přijetí Ukrajiny vyjádřil v jednom ze svých videí na sociálních sítích. „(Ukrajina) neplní žádné podmínky, mimo jiné je to jedna z nejzkorumpovanějších zemí tady v blízkém okolí,“ řekl. Radši by prý chtěl západní Balkán – Srbsko, Bulharsko a Rumunsko – do Schengenu.

„Ač má část voličské základny ANO v současné době k Ukrajině podobný postoj, myslím, že hlavním adresátem jsou potenciální voliči, které chce nalákat od SPD a jiných podobných subjektů, jejichž postoj k Ukrajině je velmi radikální,“ popsal politolog Petr Just.

1. dubna 2023 16:00 Čas čtení 0:07 Kvíz: Jak dobře znáš Evropu? Kvíz: Jak dobře znáš Evropu?

Podobně se na adresu Ukrajiny poměrně nedávno vyjádřil bývalý předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. „Kdokoliv měl kdy co do činění s Ukrajinou, ví, že je to země, která je korupcí prorostlá ve všech úrovních společnosti. Navzdory snahám není připravena na vstup do EU, potřebuje obrovské vnitřní reformy,“ uvedl.

Domů
Sdílet
Diskuse