Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
18. listopadu 2023 10:28
Čas čtení 0:59

Ceny Paměti národa rozdány. Dostali je hrdinové a hrdinky, kteří čelili komunistům či nacistům

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ceny Paměti národa rozdány. Dostali je hrdinové a hrdinky, kteří čelili komunistům či nacistům
Zdroj: Paměť národa

Marie Klangová, Jan Litomiský, Eva Karvašová, Márie Šidová a Vasyla Vyrozuba. V Národním divadle v pátek získalo Cenu Paměti národa pět lidí.

Ceny Paměti národa uděluje nezisková organizace Post Bellum pamětníkům mimořádných událostí dějin. Letošní laureáti pochází z Česka, Slovenska a Ukrajiny, kde Post Bellum dlouhodobě působí. 

Ocenění si v pátek odnesla protinacistická odbojářka Marie Klangová, která během totálního nasazení překreslovala plány nové nacistické zbraně, za což byla později předvolaná a vyslýchaná gestapem. Další laureát Jan Litomiský si cenu zasloužil za pomoc politickým vězňům, kvůli které strávil dva roky ve vězení a podstoupil dva roky ochranného dohledu.

Z Národního divadla odcházela s medailí také Eva Karvašová, která se odmítla přestat vídat se svým partnerem, jenž veřejně odsoudil okupaci Československa, a i přes výhrůžky Státní bezpečnosti nezačala donášet na své přátele.

Mária Šidová si cenu sice odnáší sama, podíl na jejím záslužném činu má však celá její rodina. Společně totiž pomáhali ukrývat kněze na útěku před komunistickým vězením. Poslední medaili si na svátek 17. listopadu odnesl ukrajinský kaplan Vasyla Vyrozuba. Ten byl v závislosti na tom, že šel hledat těla ukrajinských pohraničníků na Hadím ostrově, ruskými vojáky zajat a mučen.

Ceny Paměti národa mají po letošním 14. ročníku již 61 pamětníků, mezi nimiž jsou přeživší holocaustu, političtí vězni nebo pronásledovaní spisovatelé. Ocenění se rozdává už od roku 2010.

Domů
Sdílet
Diskuse