Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
24. listopadu 2023 v 8:04
Čas čtení 0:50

V oblíbené prázdninové destinaci Čechů plánují zavést poplatek za vjezd do města. Hrozí také vysoké pokuty

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Italské Benátky začnou od dubna příštího roku testovat denní vstupné a omezovat počet návštěvníků města. Starosta Luigi Brugnaro to označil za první takový systém na světě.

Cílem je zvládnout velký příliv turistů během jarních prázdnin a některých letních víkendů, uvedly místní úřady na čtvrteční tiskové konferenci. „Je to poprvé na světě, kdy se něco takového dělá, aby se město mohlo rezervovat,“ řekl starosta Brugnaro. Omezení bude zpočátku platit 29 dní (od 25. dubna do 5. května) od 8:30 do 16:00 a poté až do poloviny července o většině víkendů.

Jak to bude fungovat?

Turisté si budou muset návštěvu za pět eur rezervovat online. Získaný QR kód pak budou kontrolovat při vstupu do historických částí města. Návštěvníci mladší 14 let budou mít vstup zdarma, ale registrace bude platit i pro ně, vysvětlily úřady.


Nebude se to týkat menších ostrovů v laguně, jako je Murano, které je proslulé svým sklářským průmyslem. Možné pokuty za porušení předpisů se budou pohybovat od 50 do 310 eur. Rezervační systém se nebude vztahovat na obyvatele a osoby, které se v Benátkách narodily, výjimku budou mít také studenti, pracovníci a majitelé domů ve městě.

Masová turistika a záplavy dlouhodobě poškozují město, které je proslulé svými kanály a kulturními památkami.

„Chceme změřit efekt tohoto experimentu, chceme změřit efekt rezervovatelnosti,“ řekl starosta Brugnaro a dodal, že experiment bude zpočátku ztrátový. Náklady na provoz systému budou činit tři miliony eur při očekávaných příjmech kolem 700 tisíc eur.

Domů
Sdílet
Diskuse