Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
5. prosince 2023 9:12
Čas čtení 0:55

Ceny energií opět porostou. Proč zaplatíme i o několik tisíc víc?

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Ceny energií opět porostou. Proč zaplatíme i o několik tisíc víc?
Zdroj: Freepik / volně k použití

Ceny plynu a elektřiny se od ledna budou zvyšovat. Domácnosti si ročně připlatí i několik tisíc.

Důvodem navýšení je růst regulované části ceny, ta by měla od příštího roku představovat v průměru čtyři procenta celkové platby. Ty energetický regulační úřad zvedl v průměru téměř o 66 procent. Vláda už nebude za domácnosti platit podporu obnovitelných zdrojů ani nárůst nákladů na distribuci, jak tomu je letos.

4. prosince 2023 15:36 Čas čtení 0:42 Velká česká banka přichází s novou platební metodou. Dotkne se to hlavně tvojí hotovosti Velká česká banka přichází s novou platební metodou. Dotkne se to hlavně tvojí hotovosti

Připlatí si domácnosti, které mají fixovanou cenu, a ty, které doteď platily méně, než je vládní strop, tedy maximálně šest korun za kilowatthodinu. Navýšení však závisí hlavně na distributorovi.

Server Novinky a Právo porovnaly aktuální ceníky a započítaly průměrné navýšení ceny oznámené regulátorem. V největší distribuční oblasti ČEZ rodina s typickou spotřebou s nejběžnější sazbou D02d teď za proud platí podle dodavatele od 21 do 26 tisíc korun. Příští rok už to ale bude od 25 do více než 30 tisíc. Podobné navýšení hlásí i Innogy. S produktem Standard cena dosud vycházela na necelých 26 tisíc, od ledna to už bude přes 30 tisíc korun za rok.

4. prosince 2023 11:04 Čas čtení 0:35 Bitcoin je letos na rekordních číslech a dál roste. Atakuje magickou hranici Bitcoin je letos na rekordních číslech a dál roste. Atakuje magickou hranici

Od ledna už bude většina dodavatelů nabízet cenu vyšší než osm korun za kilowatthodinu. Zvedne se i měsíční platba za jističe, nejvíce se dotkne těch menších.

Změny se dotknou i plynu, regulovaná část se zvýší o necelých čtyřicet procent a celková cena opět stoupne i o několik tisíc ročně.

Výši regulovaných poplatků a celkovou cenu za energie ovlivňuje, jakého má domácnost distributora, distribuční sazbu a jaký používá jistič. S přesnou výší mohou pomoci kalkulačky ceny elektřiny, například Ušetřeno.cz.

Domů
Sdílet
Diskuse