Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
22. prosince 2023 v 16:43
Čas čtení 1:42

„České redakce šíří strach.“ Studentstvo žurnalistiky kritizuje v otevřeném dopise práci médií

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„České redakce šíří strach.“ Studentstvo žurnalistiky kritizuje v otevřeném dopise práci médií
Zdroj: PatrikPaprika / Wikimedia Commons / volně k použití

Studentstvo žurnalistiky a komunikačních studií sepsalo otevřený dopis adresovaný českým redakcím. Reaguje v něm na způsob pokrytí čtvrteční střelby na Filozofické fakultě UK. „V řadě redakcí došlo k porušení etického kodexu,“ zní v dopisu.

Od začátku útoku bylo na veřejnost apelováno, aby si kontrolovala pravdivost informací, které šíří. K zodpovědnosti vyzval občany i ministr vnitra Vít Rakušan. Podle studentstva, které otevřený dopis sepsalo, to však není veřejnost, nýbrž samotné redakce médií, které selhaly.

„Jen několik minut po publikování prvotní informace se na zpravodajských serverech objevily – i přes apely některých z nás na naše vedoucí – údajné fotografie pachatele, informace o jeho původu, či dokonce domnělý motiv vraždění. A to v momentě, kdy rodiny obětí s nadějí čekaly na zprávy od svých dětí či v horším případě na potvrzené informace policejního či záchranářského sboru,“ vysvětlují studenti a studentky.

22. prosince 2023 v 12:05 Čas čtení 2:42 „Schovej se, uteč, bojuj.“ Instruktor sebeobrany radí, co dělat při střelbě a proč nezveřejňovat identitu pachatele „Schovej se, uteč, bojuj.“ Instruktor sebeobrany radí, co dělat při střelbě a proč nezveřejňovat identitu pachatele

V dopise se odkazují na renomované odborníky, kteří tvrdí, že se pachatelé často inspirují u předchozích střelců. „Cílem útočníků je, aby se zápisky vrahů spolu se jménem a podobou dostaly k veřejnosti. A aby se mohly stát podkladem pro další lidi, kteří ‚dokonají dílo‘ svého předchůdce,“ pokračují.

Dopis ke čtvrté hodině odpolední podepsalo 800 studentů a studentek, další jména však každou minutu přibývají. Přestože iniciativa vzešla u studentstva žurnalistiky, podepisuje se pod ni i studenstvo práv, pedagogických oborů, technických oborů a spousty dalších. Nejedná se pouze o studenty a studentky Univerzity Karlovy, ale i DAMU, MUNI nebo UPCE.

V dopise žádají o nastavení pravidel, podle kterých by se v podobných případech postupovalo. „Jako začínající novináři v současné době cítíme, že máme možnost stát se pouze součástí redakcí, které šíří strach. Které kvůli vidině zisku na tak tragické události, jakou byla čtvrteční střelba, nectí zásady etiky a vytváří tak neprofesionální prostředí, které ztrácí svou prestiž,“ zakončují studenti a studentky dopis.

Rakušan rozdal novinářům na tiskové konferenci otevřený dopis

K postupům některých médií se na páteční tiskové konferenci vyjádřil i ministr vnitra Vít Rakušan: „Bulvarizování příběhu, poukazování na bulvární aspekty, jednotlivosti a detaily je určitě čtivé. Určitě v clickbaitové žurnalistice to pár kliknutí navíc přinese, ale určitě to přinese i neštěstí rodinám obětí.“ Zmínil, že zveřejňování identity bez souhlasů rodin pro ně může být zdrcující a že by média měla k situaci přistupovat zodpovědně.

„Bulvarizující situace může vést k inspiraci, vede k tomu, že se naopak na sociálních sítích objevují nejrůznější návody na to, jakým způsobem třeba tento čin následovat, a to si přece v téhle chvíli nikdo nepřejeme. Nedávejme tomu pachateli to, proč to celé udělal, nedávejme mu tu publicitu,“ řekl předtím, než novinářům v sále předal otevřený dopis studenstva žurnalistiky.

Domů
Sdílet
Diskuse