Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ondřej Mrázek ČTK
28. prosince 2023 v 11:37
Čas čtení 0:58

Rámy a zákazy zbraní útokům nezabrání, tvrdí expert. Je přitom prezidentem spolku podporujícího zbraně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Rámy a zákazy zbraní útokům nezabrání, tvrdí expert. Je přitom prezidentem spolku podporujícího zbraně
Zdroj: TASR/AP

Bývalý policejní instruktor a prezident spolku Liga Libe Pavel Černý poskytl rozhovor na téma prevence masové střelby v Česku.

Bariéry, kontrolní rámy a stanoviště nejsou podle bývalého policejního instruktora Pavla Černého řešením, které by do budoucna zabránilo opakování případů podobných střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK) z minulého týdne. Fronty, které by u nich vznikaly, by byly také terčem, popřípadě by si útočník mohl vybrat jiné cíle v okolí, řekl Černý v rozhovoru s ČTK.

Řešení podle něj neznamenají ani zákazy držení zbraní nebo plošné psychotesty pro držitele zbrojních průkazů. Přínos by naopak měla cvičení a školení připravující na novodobé bezpečnostní hrozby.

Jak ovšem v reakci na rozhovor poznamenali ostatní v čele s novinářem Janem Moláčkem z Deníku N, Černý mimo jiné vede platformu Liga Libe, která zastupuje zájmy vlastníků legálních zbraní. Nelze jej tak v tomhle případě považovat za nezávislého experta, spíše naopak.

21. ledna 2024 v 16:00 Čas čtení 8:34 „Tady to bylo prostě čisté zlo. Nejhorší bylo ticho.“ Mluvili jsme s těmi, kteří zasahovali na filozofické fakultě „Tady to bylo prostě čisté zlo. Nejhorší bylo ticho.“ Mluvili jsme s těmi, kteří zasahovali na filozofické fakultě

Ve veřejném prostoru se po střelbě na FF UK začíná v posledních dnech dít něco podobného jako v USA po každé masové střelbě. Zatímco jeden tábor vybízí politiky k rychlé reakci v podobě zpřísnění podmínek pro pořízení a následné legální držení zbraní (řeč je zejména o psychotestech), druhý se proti podobným „omezením“ brání a raději argumentuje například trénováním mládeže.

Podle Víta Rakušana (STAN) sněmovnou však brzy projde novela zákona o zbraních, která jej v některých ohledech zpřísní.

Domů
Sdílet
Diskuse