Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
1. února 2024 11:45
Čas čtení 1:10

Martínek má za sebou operaci. Zástupce rodiny sdělil podrobnosti

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Martínek má za sebou operaci. Zástupce rodiny sdělil podrobnosti
Zdroj: Donio

Dvouletý Martin, který trpí vážným genetickým onemocněním, úspěšně zvládl desetihodinový zákrok ve Francii. Aktuálně je v pořádku a čeká ho 24 hodin na jednotce intenzivní péče.

Velmi vzácnou nemocí AADC trpí na světě asi 120 lidí, běžná léčba je schopná mírnit jen některé příznaky. Nadějí by tak pro Martínka mohla být forma genové terapie, kterou postupuje ve francouzském Montpellier. 

31. ledna 2024 15:30 Čas čtení 0:40 Reportér Tomáš Lachman se léčí po úrazu mozku, jeho přátelé založili sbírku Reportér Tomáš Lachman se léčí po úrazu mozku, jeho přátelé založili sbírku

„Neslibujeme úplné uzdravení, říkáme to otevřeně. Výrazně ale zlepšíme kvalitu života, zmírníme symptomy nemoci, zejména pohybové i řečové. Ukázaly to podobné zákroky v minulosti,“ uvedla pro ČT24 pediatrička Agathe Roubertie.

Zákrok trval dlouho, jelikož lékaři museli postupovat s maximální opatrností. „Zákrok spočíval v aplikaci léku Upstaza do Martínkovy hlavičky, zjednodušeně řečeno byl vpraven injekčně na čtyřech místech,“ sdělil zástupce rodiny Zdeněk Joukl. Operace se účastnila i ošetřující lékařka chlapce z motolské nemocnice Jana Haberlová.

„Rodiče Martínka s velkou radostí a ještě větší úlevou informují, že Martínek už má konečně po operaci ve francouzském Montpellier. Zákrok, který začal ve středu ráno v osm hodin, proběhl na výbornou a velikánský dík za to patří skvělému týmu neurochirurgů pod vedením Thomase Roujeaua a všem ostatním lékařům, kteří se na tomto – pro nás zázraku – podíleli,“ přetlumočil Jukl vyjádření rodičů.

31. ledna 2024 17:47 Čas čtení 0:29 Vědci vyvíjí novou metodu ničení nádorových buněk vápníkem. Zatím úspěšně Vědci vyvíjí novou metodu ničení nádorových buněk vápníkem. Zatím úspěšně

Jeho příběh zasáhl tisíce lidí poté, co se začal šířit v médiích. Pojišťovna zamítla uhradit jeho léčbu, a tak se lidé spojili v rámci platformy Donio a darovali mu přes 150 milionů korun. Rodiče už dříve uvedli, že přebytek z vybrané částky rozdělí mezi další nemocné děti, které to budou potřebovat. 

Momentálně je uložen na 24 hodin na pozorování na oddělení JIP a následně bude převezen na oddělení neurologie. Pokud vše půjde dobře, mohl by se za dva až tři týdny vrátit do Česka.

Domů
Sdílet
Diskuse