Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
31. ledna 2024 17:47
Čas čtení 0:29

Vědci vyvíjí novou metodu ničení nádorových buněk vápníkem. Zatím úspěšně

Kategorie:
Zdraví
Uložit Uložené
Vědci vyvíjí novou metodu ničení nádorových buněk vápníkem. Zatím úspěšně
Zdroj: Freepik/@DCstudio/volně k užití

Medicína může být zase o kousek blíž k vyléčení rakoviny. Vědci zkoumají novou metodu ničení nádorových buněk pomocí smrtícího přílivu iontů vápníku.

Na výzkumu pracuje skupina vedená Juyoungem Yoonem z Ewha Womans University v jihokorejském Soulu ve spolupráci s čínským vědeckým týmem.

30. ledna 2024 11:00 Čas čtení 0:43 Pět školáků v Karlovarském kraji skončilo po předávkování HHC bonbony v nemocnici Pět školáků v Karlovarském kraji skončilo po předávkování HHC bonbony v nemocnici

Ačkoliv jsou ionty vápníku pro buňky nezbytné, ve větším množstvím mohou být toxické. Buňky potřebují ionty vápníku pro správné fungování mitochondrií. Ty zásobují organismus energií.

Jakmile je ale vápníku příliš, procesy v mitochondrii začnou být nevyvážené a buňka se začne dusit. Tohoto procesu chtějí vědci využít. Vytvářejí léčivo, které otevře vápníkové kanály a vypustí tak do nádorové buňky smrtící vápníkovou smršť.

Léčivo má zatím slibné výsledky. Při testování na myších implantovaných nádorem zmizel tumor po několika dnech podávání přípravku. Vědci ho do myší vpravili ve formě malých křemičitých kuliček, které nejsou pro tělo škodlivé, ale mohou být rozpoznány nádorovými buňkami a transportovány do nich. 

Domů
Sdílet
Diskuse