Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Karolína Fejtová
5. února 2024 15:28
Čas čtení 0:53

Istanbulská úmluva: Senátoři posílají otevřený dopis sněmovně, chtějí ratifikaci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Istanbulská úmluva: Senátoři posílají otevřený dopis sněmovně, chtějí ratifikaci
Zdroj: Unsplash/Nadine Shaabana/volně k užití

Skupina senátorů a senátorek poslala sněmovně otevřený dopis, v němž vyzývají k pokračování debaty o ratifikaci Istanbulské úmluvy.

V dopise senátoři vyjadřují znepokojení nad dosavadním průběhem projednávání ratifikace Úmluvy Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí, známé jako Istanbulská úmluva.

5. února 2024 13:21 Čas čtení 0:36 Brutální případ hromadného znásilnění 17leté dívky na Slovensku. Nejmladšímu pachateli bylo 14 let Brutální případ hromadného znásilnění 17leté dívky na Slovensku. Nejmladšímu pachateli bylo 14 let

Aby úmluva, kterou Česko podepsalo roku 2016, začala platit, musí ji ratifikovat Senát a Poslanecká sněmovna a podepsat prezident, který se již několikrát nechal slyšet, že úmluvu podporuje. Tím, že ji Senát 24. ledna těsně neschválil, se jí poslanci však zabývat nebudou. Senátoři tak apelují na předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou, které je dopis adresován, aby v projednávání pokračovala.

„Věříme, že pokud Poslanecká sněmovna schválí úmluvu, bude existovat důvod pro její opětovné projednání v Senátu po podzimních volbách. Je důležité, aby naše debata byla důstojná a založená na faktech a aby byly odmítnuty veškeré dezinformace a hoaxy šířené v souvislosti s úmluvou,“ uvedl v dopise senátor Václav Láska. 

Odpůrci úmluvy z řad senátorů své rozhodnutí vysvětlovali tím, že vnucuje genderovou ideologii anebo že si skrz ni snaží nevládní organizace vynutit finanční prostředky pro to, aby mohly její znění naplňovat. Podle úmluvy by totiž měla vzniknout centra s lékařskou pomocí pro oběti sexuálního násilí a měla by být pro ně dostupná právní a psychologická podpora nebo azylové domy. Tato zařízení jsou pro pomoc obětem klíčová.

22. ledna 2024 10:30 Čas čtení 1:19 V Česku se otevírá první centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí. Kde ho najdeš a co všechno nabízí? V Česku se otevírá první centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí. Kde ho najdeš a co všechno nabízí?

Dopis podepsali v čele s Adélou Šípovou Marek Hilšer, Václav Láska, Jan Holásek, Martin Krsek, Přemysl Rabas, Lukáš Wagenknecht a David Smoljak.

Domů
Sdílet
Diskuse