Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
22. ledna 2024 v 10:30
Čas čtení 1:19

V Česku se otevírá první centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí. Kde ho najdeš a co všechno nabízí?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku se otevírá první centrum pro oběti domácího a sexuálního násilí. Kde ho najdeš a co všechno nabízí?
Zdroj: proFem/propagační materiál

S nějakou formou sexuálního obtěžování se setká každá druhá Češka, se znásilněním má pak zkušenost 20 procent českých žen. Centrum PORT, první svého druhu, nabízí obětem sexuálního násilí krizovou pomoc, sociální poradenství nebo třeba právní zastupování.

V loňském roce bylo policii nahlášeno přes 900 případů znásilnění, jedná se o nejvyšší číslo v historii. Uvádí to data organizace proFem, která stojí za vznikem centra PORT. Lidé, kteří sexuální násilí zažili, se potýkají s dlouhodobými následky traumatu. Podle ředitelky organizace Jitky Polákové stojí v cestě za zlepšením jejich psychického zdraví systémové překážky, stigma anebo také nedostatek specializované podpory.

18. ledna 2024 v 10:56 Čas čtení 2:15 Veřejnost pobouřila podmínka pro muže, který roky znásilňoval nevlastní dceru. Dívka i její matka promluvily Veřejnost pobouřila podmínka pro muže, který roky znásilňoval nevlastní dceru. Dívka i její matka promluvily

„Komplexní centrum PORT je řešením: Nabízí strukturovanou a specializovanou podporu, široké spektrum služeb vycházejících z našich dlouhodobých zkušeností z přímé práce s oběťmi, odborných zdrojů i inspirace ze zahraničí a také spolupráci s dalšími institucemi a aktéry v systému pomoci (nemocnice, policie),“ uvedla Poláková. Centrum je k dispozici všem nad 16 let, kteří zažili či zažívají sexuální násilí, bez ohledu na pohlaví a genderovou identitu.

Co všechno je sexuální násilí?

„Není to jen znásilnění, o sexuální násilí se jedná, i když se vás někdo dotýká nebo vás líbá bez vašeho svolení, nutí vás k (nepříjemným) sexuálním praktikám, pokud partner sundá kondom bez vašeho vědomí nebo souhlasu, pokud šíří vaše intimní fotografie atd.,“ vysvětluje šíři pojmu sexuálního násilí na svých webových stránkách proFem.

PORT jakožto jedno z řešení 

Centrum se nachází na pražském Břevnově. Klienti a klientky zde naleznou jak rychlou a krátkodobou podporu, tak i dlouhodobou péči v podobě sociálního poradenství či individuálních a skupinových psychoterapií. Centrum pomůže obětem i s právním procesem, dokáže zprostředkovat právní zastupování a doprovod k soudu. Policejní výslechy je možno realizovat přímo v bezpečném zázemí PORTu. 

20. prosince 2023 v 11:56 Čas čtení 0:36 Ne znamená ne. Vláda schválila redefinici znásilnění, půjde o nesouhlasný pohlavní styk Ne znamená ne. Vláda schválila redefinici znásilnění, půjde o nesouhlasný pohlavní styk

Od konce února / začátku března se klienti a klientky budou moct otestovat na pohlavní nemoci či shromažďovat a uchovávat vzorky a důkazy v případě, že by se rozhodli čin nahlásit. Centrum obětem do pár měsíců umožní i stabilizaci v „krizovém pokoji“, v němž bude moct klient či klientka zůstat až po sedm nocí. Služby jsou v centru poskytovány diskrétně a důvěrně, většinu z nich je možno využít i anonymně.

Centrum PORT pro oběti sexuálního násilí.Centrum PORT pro oběti sexuálního násilí.Centrum PORT pro oběti sexuálního násilí.Centrum PORT pro oběti sexuálního násilí.
Zobrazit galerii
(6)

Centrum vzniklo díky česko-norské spolupráci, a to konkrétně hlavně díky fondům Norska 2014–2021 anebo za pomoci firmy IKEA, která centrum vybavila veškerým nábytkem.

Domů
Sdílet
Diskuse