Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
12. února 2024 9:45
Čas čtení 1:30

Energie zlevňují. Kde získat nejvýhodnější nabídku a jak je to s fixací?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Energie zlevňují. Kde získat nejvýhodnější nabídku a jak je to s fixací?
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Vyplatí se fixovat cenu energií, nebo je lepší „risknout“ smlouvu na dobu neurčitou a počkat na další zlevňování?

Ačkoli velké zlevňování se nekoná, situace s cenami energií je letos přece jen o něco příznivější. Loni se ceny elektřiny na nově uzavřených smlouvách pohybovaly vysoko nad hranicí pěti tisíc korun za megawatthodinu (MWh), tedy nad cenovým stropem stanoveným vládou. 

11. února 2024 10:51 Čas čtení 0:46 Předpověď počasí: Česko zažije ochlazení, v noci může i mrznout. Podívej se, co nás čeká Předpověď počasí: Česko zažije ochlazení, v noci může i mrznout. Podívej se, co nás čeká

Jak upozornil server Kalkulátor.cz, cena za MWh se aktuálně pohybuje kolem čtyř tisíc korun, což je pro odběratele poměrně dobrá zpráva. „Rozdíly mezi cenami na nově podepisovaných smlouvách jsou ale poměrně významné. Proto se víc než kdy jindy vyplatí pečlivě si jednotlivé nabídky porovnat a nechat si poradit s výběrem,“ radí server.

Kolik lze ušetřit za dodavatele?

Ceny u největších dodavatelů se příliš neliší, průměrná cena se ustálila na už zmíněné hodnotě čtyř tisíc korun. Na trhu je však dodavatelů víc a díky tomu lze ušetřit až 20 procent oproti průměru. Výběrem správného dodavatele tak může průměrná domácnost při spotřebě 3,5 MWh ročně ušetřit i tři tisíce korun. Pokud elektřinou ohřívá i vodu, pak se úspora můžeš rovnat i sedmi tisícům korun.

Domácnostem, které elektřinou k tomu všemu i topí, může správná volba dodavatele ušetřit až 15 tisíc korun, což je už poměrně vysoká částka. Jestli tedy aktuálně přemýšlíš o výběru dodavatele, můžeš si ceny elektřiny i plynu porovnat třeba tady.

11. února 2024 13:43 Čas čtení 0:51 NOVÝ PRŮZKUM: Volby by drtivě vyhrálo ANO, podpora Pirátů klesla NOVÝ PRŮZKUM: Volby by drtivě vyhrálo ANO, podpora Pirátů klesla

Kalkulátor upozorňuje, že s krachem několika malých dodavatelů je u výběru namístě větší obezřetnost. Menší dodavatel ale nutně neznamená vyšší riziko.

Jak je to s fixací?

Čím nižší cenu od dodavatele člověk získá, tím spíš se mu fixace vyplatí. Podle Kalkulátora je ale třeba sledovat aktuální vývoj, podle kterého zřejmě do konce letošního roku klesne průměrná cena energie přibližně o 250 korun, tedy na 3 750 korun.

„Pokud byste uzavírali smlouvu s cenou 4 000 korun za MWh, fixace se vám příliš nevyplatí. Jestliže se vám ale podaří uzavřít smlouvu s cenou kolem 3 500 korun za MWh, pak budete mít minimálně po celý letošní a určitě i část příštího roku elektřinu výhodnější, takže alespoň krátká fixace nebude od věci,“ radí server.

Vyhráno mají lidé, kteří se dostanou třeba k částce 3 300 korun za MWh. „Můžeme předpokládat, že na takovou hodnotu se průměrná cena dostane až někdy koncem příštího roku, s klidným srdcem tedy klidně zvolte i dvouletou fixaci a ušetřete si další starosti,“ dodává Kalkulátor s tím, že predikce vždy platí jen pro běžný vývoj trhů.

Domů
Sdílet
Diskuse