Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
11. února 2024 13:43
Čas čtení 0:51

NOVÝ PRŮZKUM: Volby by drtivě vyhrálo ANO, podpora Pirátů klesla

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
NOVÝ PRŮZKUM: Volby by drtivě vyhrálo ANO, podpora Pirátů klesla
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Podle lednového průzkumu společnosti Kantar by hnutí ANO s přehledem vyhrálo sněmovní volby. Druhou ODS by porazilo o necelých 20 procent.

Ačkoliv se ODS od minulého průzkumu pro Českou televizi podařilo mírně posílit, stále by se ziskem 15,5 procenta na vítězné ANO (35 procent) nedotáhla. Zajímavý je pak vývoj na třetí příčce. Zatímco Piráti si o dva procentní body pohoršili, SPD si výsledek od listopadu udržela a obě strany se ziskem devíti a půl procenta drží na shodné příčce.

Na čtvrtém místě je tak momentálně hnutí STAN s podporou šesti a půl procenta a na potřebných pět procent pro postup do sněmovny těsně dosáhla i TOP 09. Pod touto hranicí pak zůstávají SOCDEM, KDU-ČSL, Přísaha a Svobodní.

Z průzkumu také vyplývá, že by se vítěz nezměnil ani za předpokladu, že by ODS, TOP 09 a KDU-ČSL opět kandidovaly v rámci koalice SPOLU. V tom případě by si hnutí ANO polepšilo na 35,5 procenta a momentálně vládnoucí koalice by skočila druhá se ziskem 22,5 procenta. O třetí místo by se stále dělilo SPD s Piráty a na čtvrtém místě by skončila strana STAN.

Nic však není jisté, dle průzkumu je o své volbě pevně rozhodnuto 37 procent voličů. O konečném výsledku tak rozhodne budoucí vývoj. Současná vláda je momentálně těsně za polovinou svého funkčního období. Všechny strany tak mají ještě čas nalákat budoucí voliče, další volby do Poslanecké sněmovny proběhnou v roce 2025.

Domů
Sdílet
Diskuse