Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adam Tichý
23. února 2024 11:00
Čas čtení 0:58

PRŮZKUM: Každá pátá žena v Česku byla znásilněna, sexualizované násilí zažila každá druhá

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
PRŮZKUM: Každá pátá žena v Česku byla znásilněna, sexualizované násilí zažila každá druhá
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití

Více než polovina žen v Česku má podle nejnovějšího průzkumu centra ProFem zkušenost s nějakou formou sexualizovaného násilí. Celkově to bylo dokonce 58 procent dotázaných žen. Znásilnění podle tohoto průzkumu zažila každá pátá žena v republice.

ProFem je nevládní nezisková organizace, která usiluje o zlepšení situace v oblasti sexuálního a domácího násilí. Průzkum ohledně sexualizovaného násilí v Česku tato organizace zveřejnila 22. února, tedy v datum, které připadá na Evropský den obětí trestných činů.

22. února 2024 17:21 Čas čtení 1:34 „Když holkám vložky, tak klukům kondomy!“ Tohle jsou nejhorší reakce na novinku z ostravských škol „Když holkám vložky, tak klukům kondomy!“ Tohle jsou nejhorší reakce na novinku z ostravských škol

Průzkumu se zúčastnilo celkově 5042 žen ve věku 18–65 let. Více než polovina z těchto žen zažila nějakou formu sexualizovaného násilí. Pětina je obětí znásilnění. Více než tři čtvrtiny obětí těchto činů dále uvedly, že tyto zkušenosti měly další negativní dopady na jejich život.

Konkrétní dopady sexualizovaného násilí na oběti

Například v případě znásilnění respondentky uvedly:

  • v 62 procentech další psychické a související následky (např. zvýšená citlivost, snížené sebevědomí, pocit viny),
  • ve 44 procentech sociální následky (např. pracovní neschopnost, ztráta přátel),
  • ve 39 procentech chronická onemocnění (např. deprese, PTSD, migrény),
  • ve 20 procentech dopady na reprodukční zdraví (např. pohlavní choroby, infekce, neplánované těhotenství),
  • ve 12 procentech život ohrožující následky (např. sebevražedné myšlenky, pokus/y o sebevraždu).

Z výzkumu také vyplynulo, že sexualizované násilí prožité před 15. rokem života mívá na oběti ještě hlubší dopady. Téměř všechny ženy (93 procent), které se staly obětí znásilnění před 15. rokem života, uvedly, že tato zkušenost měla negativní dopady na jejich život.

22. února 2024 8:29 Čas čtení 0:52 Policie vyšetřuje útok na Slavících. Bendigovi hrozí pokuta Policie vyšetřuje útok na Slavících. Bendigovi hrozí pokuta

Závěrem tohoto průzkumu ProFem uvádí, že tato data upozorňují především na potřebu minimalizace negativních dopadů sexualizovaného násilí. Centrum doporučuje vytvoření robustního systému podpory obětí, jehož součástí bude například síť specializovaných služeb pro oběti nebo zajištění průběžné a systematické prevence a předcházení násilí například ve formě vzdělávání a informování široké veřejnosti.

Domů
Sdílet
Diskuse