Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adam Tichý
3. března 2024 10:50
Čas čtení 1:03

V Česku přibývá kyberzločinů. Podvodníci obětem nabízejí i falešnou práci

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku přibývá kyberzločinů. Podvodníci obětem nabízejí i falešnou práci
Zdroj: Unsplash/Clint Patterson/volně k užití

V Česku každým rokem přibývá kyberzločinů, tedy zločinů přes internet. Podvodníci jsou stále kreativnější ve vymýšlení nových způsobů, jak oběti podvést a dostat z nich peníze.

Například v Moravskoslezském kraji řešili policisté na patnáct set případů kyberzločinů. Velké množství těchto případů ale oběti ani nenahlašují. Lidé se buď stydí, že podvodníkům „naletěli“, nebo jsou si vědomi toho, že u tohoto typu podvodů se jen velmi těžko odhaluje pachatel.

2. března 2024 17:30 Čas čtení 0:46 V Česku žije tato děsivě vypadající „tarantule“. Kde se vyskytuje a jaké jsou následky kousnutí? V Česku žije tato děsivě vypadající „tarantule“. Kde se vyskytuje a jaké jsou následky kousnutí?

Česká televize například zmapovala případ Jana, který se stal obětí kyberzločinu. Jan uvádí, že mu podvodníci nabídli práci na dálku z domu, kterou mohl vykonávat ve volném čase. Mělo jít o ideální přivýdělek. Muže podvodníci oslovili přes aplikaci na jeho staré britské telefonní číslo.

Ze začátku si Jan vydělával, jenže v dalších úkonech po něm bylo vyžadováno, aby do systému vložil vlastní peníze. Zpočátku byly částky prý malé, postupně ale rostly. Jan uvádí, že ho tímto způsobem podvodníci připravili v přepočtu o desítky tisíc korun.

hacker darknet
Zdroj: Unsplash/Towfiqu barbhuiya/volně k užití

Podvodníci své oběti „vykrmují“ 

Podobné podvody jsou na vzestupu několik let po celém světě. Vžil se pro ně název „pig butchering scams“, což odkazuje na praktiku v řeznictví, kdy nejdříve delší dobu vykrmujete prase, které následně podříznete v momentě, kdy je nejtlustší, a tím pádem z něj bude více masa. Podvodníci podobně „vykrmují“ oběti počátečními zisky a pak je připraví o velké množství peněz.

Odborníci s rostoucím počtem kyberzločinů apelují na to, aby byli lidé na internetu co nejméně důvěřiví a nikomu nesdělovali svoje osobní či bankovní informace. Pokud se samozřejmě nejedná o ověřené internetové obchody či známé banky.

„V prvé řadě si položit otázku, proč by mi někdo cizí měl přát zisk a dopřát mi velké peníze? Pokud to není nějaká banka, kterou znám, tak být absolutně nedůvěřivý,“ popsal ideální postup odborník na kyberbezpečnost Ivan Zelinka.

Zpět
Sdílet
Diskuse