Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Adam Tichý
2. března 2024 v 17:30
Čas čtení 0:46

V Česku žije tato děsivě vypadající „tarantule“. Kde se vyskytuje a jaké jsou následky kousnutí?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku žije tato děsivě vypadající „tarantule“. Kde se vyskytuje a jaké jsou následky kousnutí?
Zdroj: Wikimedia/Avereanu/volně k užití

V těchto dnech můžete na jihu republiky potkat slíďáka tatarského, kterému se lidově říká „tarantule“. Tento pavouk se nejčastěji vyskytuje v oblasti Pálavy, je jedovatý, člověku jeho jed ale není nijak nebezpečný.

Slíďák tatarský je největším pavoukem v Evropě, včetně nohou dosahuje délky až sedm centimetrů. Do domácnosti ti však tento pavouk nejspíš nevleze, žije totiž v podzemních norách, které si sám buduje nejčastěji v suchých oblastech.

Tento druh slíďáka je poměrně vzácný. Neměl*a bys ho potkat ani přes den, to se totiž skrývá v noře a na lov se vydává až k večeru. Jeho kořistí se nejčastěji stává větší hmyz či jiní pavouci.

Kdyby však náhodou u tebe k nepravděpodobnému setkání s touto „tarantulí“ došlo, nemusíš se jí bát. Přestože kvůli své velikosti a chlupatému tělu vypadá děsivě, její kousnutí ti neublíží. Bolet sice může, ale pavouk není agresivní a útočí jen v případech, kdy se cítí být ohrožen.

10. července 2024 v 11:00 Čas čtení 0:17 KVÍZ: Poznáš plemeno psa podle štěněte? Otestuj se KVÍZ: Poznáš plemeno psa podle štěněte? Otestuj se

„Následky kousnutí jsou podobné jako po píchnutí špendlíkem. Rána jen bolí, pozor ovšem na druhotnou infekci, která se do ní může dostat,“ uvedl pro Deník zoolog a arachnolog Petr Dolejš.

Domů
Sdílet
Diskuse