Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
8. března 2024 6:31
Čas čtení 1:12

Problémy na českých školách. Psychologové nejčastěji řeší úzkosti a sebepoškozování

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Problémy na českých školách. Psychologové nejčastěji řeší úzkosti a sebepoškozování
Zdroj: Unsplash/Fernando/volně k užití

Studenti středních škol se čím dál více obrací na pomoc školních psychologů. Řada škol si je však nemůže dovolit. Problémy v oblasti mentálního zdraví zesílila i pandemie covidu-19.

Podle průzkumu z ledna 2024 agentury GTS Alive na středních školách dochází k čím dál většímu nárůstu žáků, kteří by své problémy potřebovali řešit s terapeuty. Část rodin si však výdaje za psychologa nemůže dovolit, a navíc musí čelit několikaměsíčním čekacím lhůtám. V tom může pomoci právě psycholog zajištěný školou. Ne všechny však mají na psychologa rozpočet, a tak je často najímají jen například na poloviční úvazek a za velmi nízké mzdy. Většina z nich tak působí na dvou a více školách.

7. března 2024 12:01 Čas čtení 0:49 Tohle jsou nejnebezpečnější země v Evropě. Kolikáté skončilo Česko? Tohle jsou nejnebezpečnější země v Evropě. Kolikáté skončilo Česko?

Zlepšuje se však postavení psychické pomoci mezi mladými. Pomoc od psychologů již není ve společnosti takovým tabu jako dříve. Školní psychologové momentálně neřeší jen obtíže spojené se školou a prospěchem, ale suplují i nedostatek obecné psychologické péče. Nejčastěji se setkávají se studenty, kteří trpí úzkostmi, panickými ataky či se potýkají se sebevražednými myšlenkami. Podle tiskové zprávy ani jeden z dotázaných psychologů neuvedl, že by se za celý rok na své škole s případem sebevražedných myšlenek vůbec nesetkal.

psychické zdraví
Zdroj: GTS Alive/se svolením

„Studenti si často nevěří, trpí pocity selhání, jsou křehcí, utíkají do online světa. V důsledku pak hůře navazují kontakty a kamarádství, obtížněji komunikují a řeší konflikty,“ uvádí výzkum. Celkový vztah duševního zdraví studentů také zhoršil lockdown během covidové epidemie. K problému přispívá i to, že ačkoliv je mezi mladými chození na terapie stále běžnější, starší generace psychické problémy bagatelizuje.

psychické zdraví
Zdroj: GTS Alive/se svolením

Sami dotázaní psychologové považují za největší problém nedostatek dostupné psychoterapeutické péče a nedostatek financí. „Velice chybí systémové financovaní, mnoho let jsou pozice na SŠ řešeny jen řetězením projektů, s nejistotou do budoucna. Aktuálně je tématem i finanční ohodnocení – máme kvůli zákonné úpravě nižší základní platy než učitelé (týká se i spec. pedagogů), přestože mnoho z nás má absolvované psychoterapeutické výcviky a ve škole kromě konzultací poskytujeme krizové intervence a podpůrné terapeutické vedení (často i měsíce, než klient projde diagnostikou a má doporučeného terapeuta),“ uvedl jeden z nich.

Domů
Sdílet
Diskuse