Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
12. března 2024 v 13:19
Čas čtení 0:51

Povinná vojenská služba? Pro středoškoláky z Humpolce v pohodě, rádi by se zocelili

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Povinná vojenská služba? Pro středoškoláky z Humpolce v pohodě, rádi by se zocelili
Zdroj: Matúš Mažáry

Někteří humpolečtí středoškoláci už jsou rozhodnuti i pro profesionální armádní dráhu, jiným se líbí představa, že by povinnou vojnou získali nové zkušenosti a také čas rozhodnout se, kam v životě i profesně směřovat dál.

ČTK to řekli při úterní akci Den s armádou – Naše stopy v NATO, kterou ministerstvo obrany uspořádalo na Střední škole informatiky a cestovního ruchu SČMSD Humpolec.

„Já bych povinnou vojnu zavedl. Líbilo by se mi, že bychom se na ní dokázali zocelit. A že kdyby to byl opravdu rok či dva, bylo to po škole, že bychom se mohli rozhodnout, co dál. Vyjasnili bychom si tím myšlenky a byla by to pro nás obrovská zkušenost,“ řekl žák třetího ročníku Martin, který by chtěl po maturitě pokračovat studiem ekonomie.

Zkusit přijímací zkoušky na brněnskou Univerzitu obrany chce Roman, který je také ve třetím ročníku střední školy. „Vojenská služba mně přijde dost zajímavá. Už z toho důvodu, že bych chtěl pomáhat lidem, a vím, že prostřednictvím armády ta možnost je,“ řekl.

Zájem o působení v armádě není podle zástupkyně ředitelky humpolecké školy Lenky Lutnerové výjimečný. Při kariérním poradenství mají žáci možnost pravidelně se setkávat se zástupci policie a armády. Vědí, že by u ozbrojených složek mohli najít uplatnění. Třeba jako spojaři, což je pozice vhodná pro absolventy oboru mechanik digitálních sítí, který škola nabízí.

Den s armádou – Naše stopy v NATO připravilo ministerstvo obrany ke 25. výročí vstupu České republiky do Severoatlantické aliance. Česko se stalo členem NATO 12. března 1999 společně s Polskem a Maďarskem.

Domů
Sdílet
Diskuse