Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
24. března 2024 15:24
Čas čtení 0:49

Školní šikanátoři v dospělosti vydělávají více peněz, tvrdí nová studie. Vědkyně vysvětluje, co za tím stojí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Školní šikanátoři v dospělosti vydělávají více peněz, tvrdí nová studie. Vědkyně vysvětluje, co za tím stojí
Zdroj: Unsplash/Taylor Wilcox/volně k užití

Nová britská studie popírá dosavadní domněnky, že dětem, které se dopouštějí šikany, se v životě nedaří. Podle vědců mají větší naději na získání žádanější práce.

Studii, o které informoval deník The Guardian, zpracovali vědci z Institutu pro sociální a ekonomický výzkum na Univerzitě v Essexu. Výzkum se uskutečnil na téměř sedmi tisících osobách narozených v 70. letech, jejichž život byl průběžně sledován.

Výzkumný tým zkoumal také údaje pocházející od učitelů základních škol, kteří hodnotili sociální a emocionální dovednosti dětí v době, kdy jim bylo 10 let. Tyto výsledky vědci porovnali se stavem jejich života v roce 2016, kdy těmto lidem bylo 46 let. 

16. března 2024 8:13 Čas čtení 0:51 Syndrom nejstarší sestry opravdu existuje, tvrdí výzkum Syndrom nejstarší sestry opravdu existuje, tvrdí výzkum

„Zjistili jsme, že ty děti, které měly podle učitelů problémy s pozorností, vztahy s vrstevníky a emoční nestabilitou, nakonec v budoucnu vydělávaly méně, než jsme očekávali, ale překvapilo nás, že jsme našli silnou souvislost mezi agresivním chováním ve škole a vyššími příjmy v pozdějším životě,“ uvedla jedna z autorek studie Emilia Del Bono.

Podotýká přitom, že školní třídy jsou možná soutěživým místem, kde děti ke svému vítězství používají agresivitu, kterou si s sebou přenášejí i na pracoviště. 

Del Bono také dodává, že řešením současné situace by mohla být jistá úprava kázně na školách, která by měla pomoci usměrnit tuto dětskou vlastnost pozitivnějším způsobem. Školy by měly více intervenovat v případě žáků, kteří se potýkají s poruchami pozornosti, navazování přátelství či emocí, a zabránit tak celoživotnímu negativnímu dopadu na jejich výdělečný potenciál. 

Domů
Sdílet
Diskuse