Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adam Tichý
29. března 2024 6:50
Čas čtení 1:00

Začíná sezóna klíšťat. Jak se chránit před kousnutím a jak často se očkovat?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Začíná sezóna klíšťat. Jak se chránit před kousnutím a jak často se očkovat?
Zdroj: Pxhere/volně k užití

S jarním počasím a stoupajícími teplotami přichází i sezóna klíšťat. Odborníci radí, jak se chránit před těmito parazity, co dělat při kousnutí a jak často se nechat očkovat proti encefalitidě, kterou způsobují.

Odborníci doporučují sledovat informace o aktuální aktivitě klíšťat na stránkách Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Informace ústav aktualizuje každý den, lze z nich vyčíst, kolik procent klíšťat z celkového počtu v republice je právě aktivních. Stejné informace lze najít i na stránkách ministerstva zdravotnictví.

Jak se chránit před klíšťaty

Pro ochranu před klíšťaty radí odborníci nosit správný typ oblečení z hladké světlé látky (tmavé oblečení se nedoporučuje). Dále odborníci radí používat repelentní přípravky, a to převážně na spodní část nohou, od kolen níže. Není doporučeno sedat si či lehat do vysoké trávy.

28. března 2024 15:10 Čas čtení 0:27 Lékaři na Bulovce zaměnili dvě těhotné ženy. Jedna kvůli chybě potratila Lékaři na Bulovce zaměnili dvě těhotné ženy. Jedna kvůli chybě potratila

Po návratu z přírody je ideální pečlivě si prohlédnout celé tělo, zda na něm není přichycené klíště. Doporučuje se kontrolovat i špatně viditelná místa – podkolenní jamky, podpaží nebo prostor za ušima. Důležité je se pečlivě prohlédnout i ráno den poté. Klíšťata totiž často po těle dlouho cestují, než si vyberou ideální místo pro zakousnutí.

Odhalené klíště musí být ihned odstraněno. 

Jak odstranit přisáté klíště

Pokud máte tu smůlu a klíště neodhalíte předtím, než se zakousne, je nutné ho co nejrychleji odstranit. Odborníci radí zapomenout na „babské“ rady – klíště by se nikdy nemělo potírat olejíčky nebo mastmi, při vytahování bychom jím neměli točit (hrozí, že se klíště pozvrací, což zvyšuje riziko přenosu infekce).

Jak správně vytáhnout zakousnuté klíště, je popsáno v následujícím videu:

Očkování proti encefalitidě

Jedna z nejnebezpečnějších nemocí, které se přenáší kousnutím klíštěte, je klíšťová encefalitida. Naštěstí se proti ní dá očkovat. Toto očkování je ale nutné opakovat v pravidelných intervalech. Přeočkování je doporučeno jednou za tři až pět let.

Domů
Sdílet
Diskuse