Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Peclová
8. dubna 2024 17:36
Čas čtení 1:00

Roste počet mladistvých s depresí. Trpí jí 4 z 10 žáků

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Roste počet mladistvých s depresí. Trpí jí 4 z 10 žáků
Zdroj: Loono

Deprese je závažným duševním onemocněním, které výrazně ovlivňuje každodenní činnosti. Přináší s sebou snížení energie a motivace, pocit prázdnoty a beznaděje, pokleslou náladu i myšlenky na sebevraždu.

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) jí na celém světě trpí více než 280 milionů lidí. Stále častěji se začíná objevovat i u dětí a dospívajících.

29. února 2024 10:00 Čas čtení 1:03 Tomáše v dospívání zneužíval třídní učitel. U soudu dostal podmínku a teď znovu učí děti Tomáše v dospívání zneužíval třídní učitel. U soudu dostal podmínku a teď znovu učí děti

Národní ústav duševního zdraví proto ve spolupráci s Českou školní inspekcí provedl pilotní Národní monitoring duševního zdraví žáků na základních školách v Česku.

Výsledky ukázaly, že čtyři z deseti oslovených žáků reportují známky středně těžké až těžké deprese. Významnou roli hrají moderní životní styl, nároky na výkon, ekonomická nestabilita i sociální média, která podněcují ke srovnávání sama sebe s idealizovanými obrazy na internetu.

Co říkají odborníci?

„Neustálý tlak na dosažení dokonalosti může vést k nízké sebeúctě a pocitu selhání. Přestože sociální sítě nabízí možnost okamžitého kontaktu, mohou zároveň přispívat k nedostatku skutečného hlubšího propojení s druhými lidmi a k sociální izolaci,“ říká Kateřina Šédová.

„Deprese mezi mladými lidmi je problémem, který vyžaduje naši pozornost a přijetí kroků vedoucích ke zlepšení současného stavu. Naprosto klíčová je prevence a vzdělávání. Brzké rozpoznání příznaků a poskytnutí podpory mohou přispět k minimalizaci negativních dopadů deprese na jednotlivce i na společnost jako celek,“ dodává Šédová.

Pokud na sobě nebo na blízkém člověku zpozorujete příznaky deprese, navštivte praktického lékaře, který může předepsat léky, případně doporučit psychiatrické vyšetření. Jestliže je situace akutní, například se objevují myšlenky na sebevraždu, vyhledejte lékařskou pomoc neprodleně.

25. dubna 2024 15:00 Čas čtení 3:53 „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují „Výchovná facka“ nebo „lepnutí na zadek“. Násilí vůči dětem může způsobit trauma, přesto jej mnozí bagatelizují

„Nepotlačujte své emoce, nezapomeňte se během dne na pár minut zastavit a pročistit si hlavu, třeba na procházce nebo prostřednictvím dechových cvičení. Zaměřte se na aktivity, které vám zvedají náladu, dávejte si realistické cíle a myslete na zdravý životní styl,“ vysvětluje Šedová, jak depresi předejít.

Domů
Sdílet
Diskuse