Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna-Marie Hanzlíková
18. dubna 2024 17:43
Čas čtení 1:52

Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Guardian píše o Praze. Pozastavil se nad rostoucím bezdomovectvím
Zdroj: Refresher/Paulína Ščepková

Videoreportér britského deníku se vypravil do Prahy, odkud přinesl krátký dokument. Pátrá v něm po příčině, proč má česká metropole nejvyšší počet lidí bez domova. Vypravuje se v něm do nízkoprahových center a pojmenovává i politické příčiny.

„Ahoj, já jsem Karel a provedu tě Prahou, kde jsem se ještě v osmdesátkách a devadesátkách živil prostitucí,“ zazní česky hned v úvodu videa. Reportér britského Gaurdianu pak objasní důvod, proč se do české metropole vypravil: chce zjistit, proč máme největší počet lidí bez domova v celé střední a východní Evropě.

18. dubna 2024 14:02 Čas čtení 1:01 Napadne až 40 centimetrů sněhu, varovali meteorologové. Podívej se, kde platí výstraha Napadne až 40 centimetrů sněhu, varovali meteorologové. Podívej se, kde platí výstraha

S Karlem se zúčastní vycházky od organizace Pragulic, která už léta umožňuje zažít svět lidí bez domova prostřednictvím jimi provázených vycházek. Moderátor se v reakci na to ptá, zda podobné neziskové projekty opravdu mohou být součástí řešení této krize.

Společně s Karlem se vypraví na Karlovo i Václavské náměstí. Muž bez domova mu u toho vypráví o historii města, které bylo už poslední dvě dekády minulého století rájem pro sexuální turismus. 

„Dneska se zdražují nájmy, je tu inflace, lidé se dostávají do finanční tísně,“ vysvětluje na Masarykově nádraží a dodává, že na ulici se můžeš dostat raz dva.

17. dubna 2024 16:51 Čas čtení 0:30 „Nejsme k zahození.“ Řetězec chce omezit plýtvání, nabídne tašky s ovocem a zeleninou za 49 korun „Nejsme k zahození.“ Řetězec chce omezit plýtvání, nabídne tašky s ovocem a zeleninou za 49 korun

Reportér se také setkává se zakladatelkou zmíněné neziskové organizace, která vysvětluje, že projekt není voyeristickým zneužíváním lidí bez domova, ale že díky němu získají smlouvu a zaměstnání, což jim může pomoci se ze situace vymanit.

Vypraví se i do neziskové organizace Naděje, která provozuje denní centrum U Bulhara nedaleko hlavního nádraží. Popovídá si také s klienty v jejich ubytovacích zařízeních.

„Neexistuje žádná vládní strategie, která by bezdomovectví vyřešila,“ říká jeden ze sociálních pracovníků. Reportér pak sledujícím vysvětluje, že ačkoliv Naděje dělá jeho slovy dobrou práci, na řešení sama nestačí. Poukazuje i na skutečnost, že mnoho zájemkyň*zájemců musí z kapacitních důvodů odmítat.

S terénními sociálními pracovnicemi pak projde noční hlavní nádraží, kde se snaží lidem bez domova nabídnout čaj nebo možnosti nízkoprahového centra.

Všímá si, že problematika má i genderový rozměr. Vypravuje se tak do centra pro ženy bez domova Jako doma. „Ženy mají specifické problémy, menstruují, mohou otěhotnět, mnoho z nich zažilo násilí nebo sexuální napadení,“ vysvětluje zaměstnankyně centra Olga Pek. O svém sexuálním napadení pak hovoří jedna z klientek, když reportérovi vysvětluje, proč do centra přišla. 

17. dubna 2024 13:40 Čas čtení 3:00 Na minimální důstojnou mzdu nedosáhne většina Čechů. Chudí lidé se politicky radikalizují, mají častěji zdravotní problémy Na minimální důstojnou mzdu nedosáhne většina Čechů. Chudí lidé se politicky radikalizují, mají častěji zdravotní problémy

I Pek pak vidí příčiny v růstu cen nájmů v důsledku přílivu turistů, zahraničních bytových investorů a války na Ukrajině. „Bezdomovectví je špičkou ledovce,“ říká sociální pracovnice.

Poslední organizací, která se objevuje ve videu, je Místní místním, která mapuje služby, které jsou lidem bez domova dostupné, jako bezplatné obědy nebo vodu. V restauraci Střecha si pak s jednou ze žen bez domova povídá o jejím příběhu a politických příčinách situace.

„Vypadá to, že Česká republika je v centru dokonalé bouře problémů, které Evropa pociťuje, od důsledků nedostatečné strategie bydlení a krize životních nákladů po dopady závazku podporovat ukrajinské uprchlictvo,“ říká v závěru reportér. „Je Praha ale také obětí svého vlastního úspěchu, kdy se stává nedostupným městem, kde se mnoho neziskových organizací snaží zalepit díru ve službách, které je česká vláda neschopná nebo neochotná řešit?“ ptá se v závěru.

Na celé video se můžeš kouknout níže.

 
Domů
Sdílet
Diskuse