Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Anna Vondráková
22. dubna 2024 9:53
Čas čtení 1:01

Ročně se vyrobí 380 milionů tun plastu. Letošní Den země radí, jak je omezit

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ročně se vyrobí 380 milionů tun plastu. Letošní Den země radí, jak je omezit
Zdroj: NASA

Tématem letošních oslav je Planeta vs. plasty. Cílem je informovat o škodlivosti plastů a snížit jejich spotřebu.

Den Země se slaví po celém světě vždy 22. dubna již od roku 1970. Zapojovalo se do něj původně především vysokoškolské studentstvo. Už první ročník zaznamenal obrovský úspěch a od roku 1990 jej zaštiťuje Organizace spojených národů (OSN).

Letos se organizátoři zaměřili na škodlivost plastů a vyzývají k vyřazení jednorázových plastů do roku 2030. Podle stránek neziskové organizace Earthday.org již výroba plastů vzrostla na 380 milionů tun ročně. Během uplynulého roku pak bylo na světě vyrobeno více než 500 miliard plastových tašek.

21. dubna 2024 15:15 Čas čtení 0:42 „Byla to úžasná máma a kamarádka.“ Navigátorka Alena Krejčíková zemřela při nehodě na Rallye Šumava „Byla to úžasná máma a kamarádka.“ Navigátorka Alena Krejčíková zemřela při nehodě na Rallye Šumava

Na lidské zdraví má především negativní vliv zvyšující se počet mikroplastů, které konzumujeme a vdechujeme. Některé studie poukazují na spojitost mezi toxiny, které mikroplasty vylučují, se zvýšeným výskytem některých druhů rakoviny. Podle jiné zase zvyšují riziko Alzheimerovy choroby či srdečních onemocnění.

Počty nebezpečných mikroplastů, které do svého těla dostáváme, však můžeme snížit pomocí několika jednoduchých kroků:

  • Snížením používání jednorázových plastových lahví. To, že jsou škodlivé pro životní prostředí, je již obecně známo, nejsou však vhodné ani pro náš organismus.
  • Omezením konzumace červeného masa a korýšů. Ti totiž mikroplasty vlivem znečištění konzumují a zůstávají v jejich trávicím traktu.
  • Zamezením ohřevu jídla v mikrovlnce v plastových krabičkách. Tak se do jídla uvolňují chemikálie, jako například BPA.
  • Častějším vysáváním a utíráním prachu. Ten je totiž plný zmíněných plastových částic a vláken. 
  • Omezením používání toaletních potřeb s obsahem ftalátů. Plastové obaly navíc zatěžují i přírodu.
  • Listová zelenina podle studií obsahuje méně mikroplastů než kořenová. To se může hodit při dalším plánování jídelníčku.
  • Mikro plastová vlákna po sobě zanechává oblečení z polyesteru. Vhodnější je tak vybírat spíše kvalitnější materiály.
Domů
Sdílet
Diskuse