Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR Ondřej Mrázek
25. dubna 2024 8:17
Čas čtení 2:14

Mezinárodní organizace kritizuje Česko za útoky na migranty a odepírání práv stejnopohlavním párům. Varuje před kolapsem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Mezinárodní organizace kritizuje Česko za útoky na migranty a odepírání práv stejnopohlavním párům. Varuje před kolapsem
Zdroj: Pxfuel/volně k užití

Organizace například upozorňuje, že právní definice znásilnění na Slovensku stále není založena na absenci souhlasu.

Mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International ve své výroční zprávě za rok 2023 upozorňuje na řadu problémů napříč jednotlivými zeměmi, ale varuje i před globálními riziky, kterým svět v poslední době čelí.

Co se Evropy a našich blízkých sousedů týče, významnou důtku obdrželo Slovensko. To je kritizováno za diskriminaci Romů a případy policejní brutality vůči nim. Zpráva dále obviňuje slovenskou legislativu za to, že nepovoluje potratovou pilulku, že na Slovensku nejsou legální svazky osob stejného pohlaví a že transsexuálové nemají přístup k gender afirmativní péči.

24. dubna 2024 16:09 Čas čtení 0:35 Markéta Pekarová Adamová se vyjádřila k rozsudku nad Dominikem Ferim Markéta Pekarová Adamová se vyjádřila k rozsudku nad Dominikem Ferim

Práva Romů

Amnesty International poukazuje na žalobu Evropské komise na Slovenskou republiku kvůli údajné segregaci romských dětí a jejich častému umisťování do zvláštních škol. Podle Amnesty International se hromadí případy brutálního zacházení s Romy ze strany policie, zatímco vyvození odpovědnosti za špatné zacházení je vzácné.


Odvolává se také na Atlas romských komunit, podle kterého se zvyšuje počet romských domácností žijících v segregovaných oblastech bez řádného přístupu k vodě, kanalizaci a elektřině. „Slovensko nepřijalo žádná účinná opatření ke zlepšení životních podmínek Romů, a to ani v minulém roce,“ varuje Amnesty International.

Definice znásilnění

Organizace upozorňuje, že Slovensko neratifikovalo takzvanou Istanbulskou úmluvu (stejně jako Česká republika) a že právní definice znásilnění na Slovensku stále není založena na absenci souhlasu.

Amnesty International dále varuje, že světový řád je vážně ohrožen konflikty na mnoha frontách a neregulovaným rozvojem umělé inteligence.


„Vše, čeho jsme byli svědky v uplynulých 12 měsících, naznačuje, že globální systém je na pokraji zhroucení,“ uvedla Agnes Callamard, generální tajemnice Amnesty, poté, co organizace zveřejnila svou výroční zprávu o stavu lidských práv ve světě pro rok 2023.

Co Česko?

Česká republika se ve zprávě objevuje taky, a to v kontextu útoků na migranty, ke kterým docházelo i na území našeho státu. Dopouštěli se jich i někteří prominentní politici, a to svojí vulgární nebo vyloženě rasistickou rétorikou.

23. dubna 2024 19:27 Čas čtení 1:10 Ramzan Kadyrov je prý nevyléčitelně nemocný. Moskva musí rozhodnout o jeho náhradě Ramzan Kadyrov je prý nevyléčitelně nemocný. Moskva musí rozhodnout o jeho náhradě

Dále se zdůrazňuje, že v Česku stále absentuje narovnání práv pro stejnopohlavní páry, podobně jako se na Slovensku kritizuje zdejší přístup k romské komunitě. Ve zprávě zazní i obava z toho, že policie začíná testovat metody rozpoznávání tváří.

Kritizuje také USA, Rusko a Čínu

Amnesty International kritizuje Spojené státy za to, že brání mezinárodnímu vyšetřování údajného porušování lidských práv izraelskou armádou v Pásmu Gazy. Organizace připouští, že palestinské radikální hnutí Hamás se dopustilo strašlivých zločinů proti izraelským obcím sousedícím s Gazou, ale tvrdí, že Izrael reagoval uplatněním kolektivního trestu.

18. dubna 2024 13:00 Čas čtení 7:00 Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot Bílý dům, nebo vězení? Shrnujeme pikantní kauzy, kvůli kterým Donaldu Trumpovi teče do bot

„Jedná se o kampaň záměrného, nerozlišujícího bombardování civilistů a civilní infrastruktury, odepření humanitární pomoci a vyvolání hladomoru,“ napsala Callamard v úvodu zprávy.


Další aktéři, včetně Ruska a Číny, mají podle Amnesty tendenci ohrožovat světový řád založený na pravidlech po druhé světové válce. Zpráva dokumentuje porušování lidských práv ruskými vojáky během invaze na Ukrajinu, přičemž podle zprávy nejvíce trpěli civilisté, zejména děti a staří lidé. Kromě toho ruská agrese na Ukrajině způsobila vážné znečištění ovzduší, vody a půdy a nezpracovatelné množství nebezpečného odpadu, konstatuje Amnesty International.


Podle organizace je důvodem k obavám také nárůst umělé inteligence, která podle ní podporuje rasismus i šíření dezinformací. Amnesty obvinila velké technologické společnosti, že tyto hrozby ignorují nebo bagatelizují, a to i v oblastech ozbrojených konfliktů. 

Domů
Sdílet
Diskuse