Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
3. května 2024 v 18:18
Čas čtení 0:50

Ústavní soud poprvé rozhodne o právu na eutanázii. Žádá o ni muž z Pardubic

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ústavní soud poprvé rozhodne o právu na eutanázii. Žádá o ni muž z Pardubic
Zdroj: Freepik/volně k použití

Invalidní důchodce z Pardubic se obrátil na Ústavní soud. Požaduje, aby potvrdil nadřazenost lidských práv jednotlivce nad státní regulací, která brání asistenci při odůvodněném a svobodném rozhodnutí ukončit život.

„Mám zlomenou páteř a bohužel už se s tím nedá nic dělat, takže mi bude jen hůře. Nechci se dožít toho, že bych skončil na vozíku v léčebně dlouhodobě nemocných,“ uvedl Petr Bartheldi pro server CNN Prima News. Dodal, že soudy všech stupňů jeho žalobu zatím zamítly, asistovaná sebevražda je totiž v Česku nelegální.

2. května 2024 v 14:00 Čas čtení 1:46 „Přišlo WhatsAppem.“ Antikampaň si ale ODS vytvořila sama, kritiku schytává i z vlastních řad „Přišlo WhatsAppem.“ Antikampaň si ale ODS vytvořila sama, kritiku schytává i z vlastních řad

Žádost k Ústavnímu soudu chce muž poslat do konce týdne. Celkově se ale soudí už od roku 2018. V jeho aktivitách ho podporuje Spolek pro uzákonění eutanázie. „Soud to podle českých zákonů správně zamítl, ale odůvodnil to podle nás špatně. Nicméně umožnil, aby se pan Bartheldi obrátil na Ústavní soud,“ uvedl právník a předseda spolku Milan Hamerský.

„Chci rozhodnutí nejen kvůli sobě, ale aby v budoucnu lidé, kteří trpí nevyléčitelnou nemocí, měli možnost se sami rozhodnout,“ odůvodnil své rozhodnutí Bartheldi.

„Cílem spolku je přijetí zákona o eutanázii, např. již od roku 2020 připraveného návrhu zákona o paliativní péči, rozhodování na konci života a eutanázii, který podepsalo více než 20 poslanců z hnutí ANO a Pirátů, např. dnešní ministři Ivan Bartoš a Jan Lipavský. Opatrnou podporu naznačil předseda Starostů Vít Rakušan. Jednoznačnou podporu vyjádřil opakovaně prezident republiky,“ uvádí spolek na svých webových stránkách.

2. května 2024 v 9:00 Čas čtení 1:09 Nový volební model: Do Sněmovny by se dostalo jen pět stran, nadále vede ANO Nový volební model: Do Sněmovny by se dostalo jen pět stran, nadále vede ANO

Podle posledního průzkumu z roku 2023 souhlasí s uzákoněním eutanázie téměř tři čtvrtiny české veřejnosti (73 procent).

Anketa:
Myslíš si, že by měla být eutanázie v Česku legální?
Ano.
Ne.
Nevím.
Ano.
89 %
2068 Hlasů
Ne.
4 %
97 Hlasů
Nevím.
7 %
153 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse