Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
16. května 2024 v 15:30
Čas čtení 1:45

Zvýšení koncesionářských poplatků. Koho se týká a kolik si připlatíme?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zvýšení koncesionářských poplatků. Koho se týká a kolik si připlatíme?
Zdroj: Unsplash/Glenn Carstens-Peters/volně k užití

Poplatky na provoz veřejnoprávních médií jsou v Česku zakotvené v rámci zákona o rozhlasových a televizních poplatcích. Nyní nás pravděpodobně čeká jejich zvýšení.

Koncesionářské poplatky mají za úkol zajistit apolitičnost veřejnoprávních médií (přesněji České televize a rozhlasu, Česká tisková kancelář hospodaří s vlastním majetkem, pozn. red.), nefinancuje je tak stát, ale sami občané a občanky, kterým mají sloužit. Naopak komerční média vlastní soukromé osoby a financovány jsou především z reklamy.

16. května 2024 v 12:46 Čas čtení 1:05 Přijď do Penny v převleku včelaře a získej slevu. Ponižující, kritizují lidé Přijď do Penny v převleku včelaře a získej slevu. Ponižující, kritizují lidé

Poslední zvýšení poplatků za Českou televizi proběhlo v roce 2008, rozhlas zdražoval dokonce ještě o tři roky dříve. Vzhledem k narůstající inflaci však veřejnoprávní média potřebují vyšší rozpočet, ministr kultury Martin Baxa (ODS) tak navrhl nové navýšení.

Kolik nás to bude stát?

V současné době měsíčně platíme 135 korun za televizi a 45 korun za rozhlas. Od roku 2025 si ale pravděpodobně připlatíme. Poplatky za televizi by měly vzrůst o 15 korun na 150 a za rozhlas o 10 korun na 55. Celkově se by se tak rozpočet obou institucí měl zvednout o více než miliardu korun, informuje ČTK.

Kdo koncesionářské poplatky platí?

Platit musí každá domácnost, která vlastní zařízení schopné přijímat veřejnoprávní vysílání. Doposud se jednalo jen o televizory a rádia, nově však budou zahnuty i mobily, tablety a počítače. Poplatek ale není účtován za počet zařízení, nýbrž za domácnost. Nezáleží tak na tom, kolik přijímačů doma máme, všichni platíme stejnou částku. Týkat se to bude i nového rozšíření. Pokud již platíš poplatky za to, že máš doma televizor a rádio, za mobily či tablety připlácet nebudeš.

16. května 2024 v 12:30 Čas čtení 1:29 Hledáš práci? Úřad práce nabízí rekvalifikační kurzy, za určitých podmínek ti je proplatí Hledáš práci? Úřad práce nabízí rekvalifikační kurzy, za určitých podmínek ti je proplatí

Změny čekají také firmy, které budou nově platit podle počtu zaměstnanců, a to podle serveru Novinky.cz následovně:

  • 24 a méně zaměstnanců – osvobození od poplatku.
  • 25–49 zaměstnanců – pětinásobek výše poplatku pro domácnost.
  • 50–99 zaměstnanců – desetinásobek výše poplatku pro domácnost.
  • 100–199 zaměstnanců – dvacetinásobek výše poplatku pro domácnost.
  • 200–249 zaměstnanců – třicetinásobek výše poplatku pro domácnost.
  • 250–499 zaměstnanců – sedmdesátinásobek výše poplatku pro domácnost.
  • 500 a více zaměstnanců – stonásobek výše poplatku pro domácnost.

Co když nezaplatím?

Jak uvádí web e15, od roku 2017 veřejnoprávní média obesílají domácnosti, které ještě k placení nejsou přihlášeny, povinnost tak učinit máme totiž ze zákona. Pokud koncesionářské poplatky odmítneš platit, hrozí ti poměrně vysoké pokuty. Za Českou televizi se jedná až o deset tisíc a za rozhlas pak pokuta činí polovinu, tedy pět tisíc. V momentě, kdy nezaplatíš ani to, tě instituce mohou zažalovat. U soudu pak hrozí i úroky z prodlení, povinnost zpětné úhrady poplatků po dobu užívání televizního nebo rozhlasového přijímače a případně i exekuce.

Jak se k placení přihlásit?

  • Online na webu přes účet poplatníka.
  • E-mailem na adrese [email protected].
  • Datovou schránkou s ID y7rjeuf. 
  • Poštou na adrese: Česká televize, Televizní poplatky, Kavčí hory, 140 70 Praha 4.
  • Prostřednictvím pošty pomocí SIPO platby.

Pokud však ani jeden z přijímačů nevlastníš, je potřeba zaslat čestné prohlášení. Poplatníkem se totiž stává každá domácnost, která odebírá elektrickou energii. 

Domů
Sdílet
Diskuse