Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
16. května 2024 v 12:30
Čas čtení 1:29

Hledáš práci? Úřad práce nabízí rekvalifikační kurzy, za určitých podmínek ti je proplatí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hledáš práci? Úřad práce nabízí rekvalifikační kurzy, za určitých podmínek ti je proplatí
Zdroj: Czeva / Wikimedia Commons / volně k použití

Úřady práce nabízí rekvalifikace a kurzy, které proplácí ministerstvo práce a sociálních věcí. Přihlásit se může každý, je však nutné splnit několik podmínek.

Ministerstvo chce rozšiřovat digitální kompetence obyvatelstva, proto na webu Úřadu práce ČR zveřejnilo výběr vzdělávacích kurzů a rekvalifikací v oblasti digitálních dovedností. Nabízí je kompletně nebo z části financovat.

15. května 2024 v 15:10 Čas čtení 1:50 Finalistka Miss popsala tragické detaily smrti maminky. Ženu v centru Prahy zmlátil cyklista Finalistka Miss popsala tragické detaily smrti maminky. Ženu v centru Prahy zmlátil cyklista

Cílem projektu je zvýšit šance lidí při uplatnění na trhu práce. Kurzy se zaměřují převážně na vzdělávání v oboru informačních technologií. „Potřebujeme v oblasti dalšího vzdělávání udělat zásadní změnu. Proto jsme spustili e-shop rekvalifikací a vzdělávacích kurzů. Do roku 2025 plánujeme vyčerpat v rámci Národního plánu obnovy až 6,5 miliardy korun na další vzdělávání v oblasti digitálních kompetencí a kompetencí v Průmyslu 4.0,“ vysvětlil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Lidé musí splnit několik podmínek, aby jim úřad práce kurz nebo rekvalifikaci uhradil. Hlavním požadavkem je být v evidenci zájemců o zaměstnání nebo v evidenci uchazečů o zaměstnání. Zájemce o zaměstnání je označení pro osobu, která má zájem o zprostředkování zaměstnání a požádá o zařazení do evidence. Mohou se jimi stát ti, kteří jsou zaměstnaní, podnikají, lidé z řad studentstva i osoby na rodičovské dovolené.

Uchazeči o zaměstnání jsou osoby, které aktivně hledají práci a jsou aktuálně nezaměstnané. Případně mají také nárok na podporu v nezaměstnanosti. Uchazečem o zaměstnání se tedy nemůže stát například podnikatel ani student prezenčního studia.

16. května 2024 v 7:15 Čas čtení 1:04 Kouření, domácí mazlíčci i návštěvy. Podívej se, co ti majitel*ka bytu nesmí zakázat Kouření, domácí mazlíčci i návštěvy. Podívej se, co ti majitel*ka bytu nesmí zakázat

Další podmínkou je uhrazení nákladů za ověření vstupních požadavků, například poplatek za ověření kopie, posouzení zdravotního stavu a podobě. Přihlášku na rekvalifikaci či kurz je nutno poslat nejpozději do 30 dnů před začátkem konání vybraného kurzu.

Úřad práce může zájemci poskytnout částku do 50 tisíc korun během tří po sobě jdoucích let. Lze tedy zažádat o tolik rekvalifikací a kurzů, kolik se vejde do této sumy. U vzdělávacích kurzů je nutná spoluúčast zájemce na úhradě kurzu ve výši 18 procent.

Pro výplatu příspěvku na kurz musí zájemce splnit minimálně 80 vyučovacích hodin, podmínkou pro proplacení je úspěšné absolvování kurzu nebo rekvalifikace.

15. května 2024 v 19:34 Čas čtení 0:44 Sdílené bankomaty v Česku přibývají, brzy nabídnou novou službu Sdílené bankomaty v Česku přibývají, brzy nabídnou novou službu

Poslední podmínkou u rekvalifikací je přijetí zaměstnání, které úřad práce zprostředkuje. V případě odmítnutí si zájemce rekvalifikaci musí uhradit sám.

Do kurzů a rekvalifikací se lze přihlásit přes datovou schránku, využít je také možné některou z forem identity občana. Po přihlášení zájemce vyplní své základní identifikační údaje, vzdělání, dovednosti, jazykové znalosti, profesi a motivaci ke kurzu do formuláře. Po vyplnění a odeslání je třeba již jen čekat na posouzení žádosti úřadem práce.

Domů
Sdílet
Diskuse