Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Vondráková
17. června 2024 v 14:01
Čas čtení 1:09

„Podívaná jen jednou za život“. Nebe čeká hvězdná exploze

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Podívaná jen jednou za život“. Nebe čeká hvězdná exploze
Zdroj: Unsplash/Jeremy Thomas/volně k použití

Astronomové očekávají výbuch dvojhvězdy T Coronae Borealis. Viditelná je zhruba jednou za 80 let.

„Jedná se o takzvanou novu. Nova se projevuje jako náhlé zjasnění hvězdy. Tu hvězdu nejprve ani nevidíte očima, pak se najednou objeví, chvilku září a pak zase pohasne,“ uvedla pro iRozhlas Soňa Ehlerová z Astronomického ústavu Akademie věd.

17. června 2024 v 10:19 Čas čtení 0:40 Olympiáda je v ohrožení. Pořadatele trápí kvalita vody v Seině Olympiáda je v ohrožení. Pořadatele trápí kvalita vody v Seině

T Coronae Borealis je těsná dvojhvězda. Přímo sestává z bílého trpaslíka (hustá a kompaktní hvězda) a rudého obra, který trpaslíkovi předává materiál. Mezi nimi poté dochází k přenosu hmoty. Na povrchu se stlačuje a přehřívá a v určitém okamžiku dojde k explozi. Poté se obě hvězdy vrátí do původního stavu. 

T Coronae Borealis je jen jednou z pěti nov naší Galaxie. Objevil ji roku 1866 John Birmingham, poprvé však byla údajně její exploze viděna již roku 1217. Kdy k jevu od nás vzdálenému asi tři tisíce světelných let dojde, však není jisté, výbuch předpovídá pokles jasnosti na dvojhvězdě, který astronomové již pozorovali. K explozi tak může dojít v řádu několika dnů i za půl roku. Očima pak bude pozorovatelná několik dní.

Poslední dvě vzplanutí jsou zdokumentovány z let 1866 a 1946, zdá se tedy, že se opakují zhruba každých 80 let. Podle Soni Ehlerové však k výbuchu v budoucnu může, ale nemusí dojít znovu. „Tyto procesy, tím že jde o nabírání hmoty na nějaký systém, nemusí být úplně pravidelné,“ upozornila. Poslední dvě zmíněná vzplanutí máme podle ní sice zdokumentovaná dobře, ale ne dokonale. „A samozřejmě se může stát, že dojde k nějaké větší nebo menší explozi, takže ta perioda pak nemusí být úplně pravidelná,“ dodala.

Domů
Sdílet
Diskuse