Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
21. června 2024 v 14:50
Čas čtení 1:31

Do Česka přichází nebezpečné bouřky, v těchto regionech platí nejvyšší stupeň výstrahy

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Do Česka přichází nebezpečné bouřky, v těchto regionech platí nejvyšší stupeň výstrahy
Zdroj: Unsplash/Micah Tindell/na voľné použitie

Velmi silné bouřky by se na některých místech Česka mohly zdržet až do soboty.

Aktualizováno 16:46 - Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval výstrahy před velmi silnými bouřkami, které Česko potrápí v pátek i v sobotu. „Dnešní situace má potenciál velmi nebezpečných bouřkových doprovodných jevů a není radno ji podceňovat,“ uvedl ústav v pátek na sociální síti X.

21. června 2024 v 11:45 Čas čtení 0:31 Úmrtí českého dítěte v Chorvatsku: Na vině je výbušnina, muž chlapci dovolil vzít ji do auta Úmrtí českého dítěte v Chorvatsku: Na vině je výbušnina, muž chlapci dovolil vzít ji do auta

Velmi silné bouřky hrozí podle aktuální výstrahy v pátek od 16:00 do půlnoci v částech Plzeňského (Blovice, Horažďovice, Nepomuk, Rokycany, Sušice) kraje, dále v celé Praze a ve Středočeském, Jihočeském, Ústeckém, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji i na Vysočině. Od 19. hodiny až do sobotního rána platí stejná výstraha také pro Jihomoravský, Olomoucký, Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Bouřky budou doprovázet nárazy větru i kolem 90 km/h, větší kroupy (o průměru od 2 do 5 cm) a přívalový déšť, při kterém může v krátké době napršet kolem 50 mm, v opakovaných bouřkách nebo v kombinaci bouřek s deštěm ojediněle i kolem 70 mm.

„Předpokládáme potenciálně vysoce rizikovou událost s velkým dopadem především v hustě osídlených oblastech s ohledem i na větší množství probíhajících kulturních akcí,“ doplnili meteorologové.

21. června 2024 v 13:23 Čas čtení 1:00 Fio banka řeší rozsáhlý kybernetický útok, lidé se nemohou přihlásit do bankovnictví i několik dní Fio banka řeší rozsáhlý kybernetický útok, lidé se nemohou přihlásit do bankovnictví i několik dní

„Stále více to vypadá, že nás dneska k večeru budou čekat skutečně extrémní bouřky. V modelu skupiny Estofex se nad územím Česka nachází trojka, nejvyšší stupeň. Vyplatí se tak zvážit, jestli skutečně dneska k večeru stojí za to jet někam autem nebo jít grilovat ven,“ uvedl Petr Brož z Geofyzikálního ústavu Akademie věd.

Krátce před 16:30 meteorologové doplnili nejvyšší stupeň výstrahy v oblasti jihozápadních Čech a středních částí Čech. „Extrémně silné supercely s potenciálem krup přes 5 cm. Postupují z Pošumaví směrem na severovýchod do středních Čech, jižní buňka může uhýbat i přesně na východ,“ uvedli.

ČHMÚ
Zdroj: ČHMÚ/X

Počasí by mohlo ovlivnit také leteckou dopravu. Ryanair doporučil sledovat aktuální informace o letech v aplikaci společnosti. Je totiž možné, že dojde k narušení letů.

Silné bouřky by se pak v sobotu odpoledne (od 14:00 do 20:00) měly objevit ještě na Karlovarsku a také v částech Plzeňského kraje (Domažlice, Horšovský Týn, Klatovy, Kralovice, Nýřany, Plzeň, Přeštice, Stod, Stříbro, Tachov).

Pro aktuální informace můžeš sledovat web ČHMÚ, speciální účet na X věnující se výstrahám nebo indikátor přívalových povodní.

Domů
Sdílet
Diskuse