Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
30. června 2024 v 11:00
Čas čtení 0:44

VIDEO: Japonští vědci vytvořili usmívajícího se robota s „živou“ kůží. Pomoci by měl při zrodu androidů s lidským vzhledem

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené

Konečným cílem výzkumníků je dosáhnout v případě robotické kůže samoléčebné schopnosti lidské kůže.

Japonští vědci pomocí lidských kožních buněk vyvinuli ekvivalent živé pokožky, kterým lze pokrýt povrchy robotů. Nový materiál se může uplatnit v oblasti robotiky, zdravotnictví a kosmetiky, tvrdí vědci.


Výzkumníci z Tokijské univerzity zveřejnili výsledky výzkumu tento týden ve formě studie, kterou publikoval vědecký žurnál Cell Reports Physical Science. Odborníci na biohybridní roboty doufají, že tato technologie jednoho dne pomůže při zrodu androidů s lidským vzhledem a chováním.


Tým výzkumníků, který vede profesor Šódži Takeuči, také vyjádřil přesvědčení, že materiál pomůže lépe pochopit tvorbu vrásek a fyziologii lidských výrazů a zároveň pomůže při vývoji transplantačních materiálů a nové kosmetiky.


K vytvoření přirozeného úsměvu s plynulým pohybem použili techniku ​​inspirovanou spojeními skutečné lidské kůže, kterou k podkladovým tkáním kotví vlákna vaziv. Výzkumníci to simulovali tak, že materiál ukotvili do otvorů zahloubených v robotovi.


Nový materiál může naznačovat odklon od tradičních humanoidních robotů pokrytých realisticky působící silikonovou pokožkou, která se nedokáže potit ani sama opravit.

 
Domů
Sdílet
Diskuse