Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Magdalena Trajerová
9. září 2024 v 17:23
Čas čtení 0:50

EU chce zastavit dotace na Slovensko. Vadí jí porušování demokratických norem

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
EU chce zastavit dotace na Slovensko. Vadí jí porušování demokratických norem
Zdroj: Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND/volně k užití

Evropská komise připravuje návrh, který by pro Slovensko mohl znamenat zmrazení peněz z eurofondů. Uvádí, že tak reaguje na porušování demokratických norem v zemi.

Největší problém vidí Evropská unie v rozpuštění elitního útvaru slovenské prokuratury ÚSP. Vadí ji také ale změny ve slovenském trestním zákoníku. V ohrožení by mohly být finance, které Slovensko získalo z Fondu soudržnosti. Konkrétně by se pak jednalo o částku 325 miliard korun.

9. září 2024 v 14:55 Čas čtení 0:43 Zelenskij má údajně plán na ukončení války. Zatím jej představil jen v úzkém kruhu Zelenskij má údajně plán na ukončení války. Zatím jej představil jen v úzkém kruhu

„Proces pozastavení eurofondů je jen na začátku a bude podléhat schválení předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové,“ uvedla agentura Bloomberg. Evropská komise se zatím nevyjádřila.

Zmrazení eurofondů by pro Slovensko mohla být citelná rána. Až 80 procent investic v zemi financováno právě z fondů Evropské unie. „Jakékoli potenciální problémy s financováním by představovaly vážnou ránu pro tento členský stát EU a eurozóny, který již nyní čelí problémům s nadměrným deficitem veřejných financí,“ napsala agentura Bloomberg.

Podle jednoho z návrhů by mohla Evropská komise využít takzvaný mechanismus podmíněnosti. V rámci něho může Brusel vyžadovat dokonce i vrácení peněz, pokud nejsou splněny podmínky, za kterých Evropská unie fondy státu přiřkla. Podle nejmenovaného zdroje Evropská komise také zkoumá získat zpět část sumy 2,7 miliardy eur z grantů Covid. Podmínkou pro rozdělení těchto prostředků měla být právě existence speciální prokuratury.

9. září 2024 v 7:00 Čas čtení 0:38 Musk se v roce 2027 možná stane prvním dolarovým bilionářem na světě Musk se v roce 2027 možná stane prvním dolarovým bilionářem na světě

Slovensko by se tak mohlo stát druhou zemí, na kterou Evropská komise využila mechanismus podmíněnosti. Kvůli porušování zásad právního státu zmrazila EU maďarské Kohezní fondy ve výši 6,3 miliardy eur.

Domů
Sdílet
Diskuse