Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
10. září 2024 v 11:50
Čas čtení 0:47

Čeští vědci objevili lék na vzácné genetické onemocnění. Na celém světě jím trpí asi půl milionu lidí

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čeští vědci objevili lék na vzácné genetické onemocnění. Na celém světě jím trpí asi půl milionu lidí
Zdroj: Unsplash / National Cancer Institute

Po pěti letech se českým vědcům podařilo objevit model léku, který má v laboratorních podmínkách slibné výsledky léčby genetického onemocnění zvaného Angelmanův syndrom.

Aktuálně je s nemocí diagnostikováno 80 lidí v Česku a celosvětově jím trpí asi půl milionu lidí. Asociace genové terapie (Asgent) vyhlásila veřejnou sbírku, která má shromáždit peníze na dokončení výzkumu. Dnes o tom informovala na tiskové konferenci.

10. září 2024 v 10:49 Čas čtení 0:27 Na Rusko v noci zaútočilo přes 140 ukrajinských dronů. Několik lidí bylo zraněno Na Rusko v noci zaútočilo přes 140 ukrajinských dronů. Několik lidí bylo zraněno

Angelmanův syndrom je vrozená genetická porucha, která postihuje především nervový systém. U dětí se projevuje těžkým mentálním postižením. Mezi projevy patří například epilepsie, těžká mentální retardace, nespavost a motorické problémy.

„Máme model léku. Víme, jak se chová, a víme, na co se v další fázi zaměřit. Naše práce ale dosáhla bodu, kdy potřebujeme podporu širší veřejnosti. Úspěšné testování je klíčovým krokem k tomu, aby se lék dostal k pacientům,“ uvedl Radislav Sedláček, ředitel Českého centra pro fenogenomiku (CCP) a vedoucí výzkumného týmu.

10. září 2024 v 9:49 Čas čtení 0:30 Na 2500 škol přišel další výhružný e-mail. Podle kriminalistů je závažnost hrozby nízká Na 2500 škol přišel další výhružný e-mail. Podle kriminalistů je závažnost hrozby nízká

Náklady na dokončení výzkumu jsou odhadovány na 22 milionů korun. Podle zakladatelky Asgentu Lenky Hajgajdy by výsledný lék mohl být levnější a dostupnější, neboť by nebyl od velké korporace, která je zatížená nákladnou administrativou a potřebou generovat zisk.

Pokud by se lék podařilo vyvinout v Česku, tak by čeští pacienti měli k léčbě přednostní přístup. Lidé mohou vývoj léku a jeho dokončení podpořit ve veřejné sbírce na platformě Donio.cz. Dosavadní výzkum byl hrazen z úzkého okruhu dárců.

Domů
Sdílet
Diskuse