Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tomáš Hrábek
10. září 2024 v 15:30
Čas čtení 0:51

Dnes je Světový den prevence sebevražd. Co dělat, když máš o někoho strach?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Dnes je Světový den prevence sebevražd. Co dělat, když máš o někoho strach?
Zdroj: WHO / volně k užití

Sebevraždy si ročně vyžádají na celém světě více než 700 000 úmrtí. Každá sebevražda má dalekosáhlé sociální, emocionální a ekonomické důsledky a hluboce ovlivňuje jednotlivce a komunity po celém světě.

Světová zdravotnická organizace ve spolupráci s Mezinárodní asociací pro prevenci sebevražd vyhlašují Světový den prevence sebevražd od roku 2003. Ten připadá na 10. září a jeho cílem je nejen zaměřit pozornost na tento problém, ale hlavně ukázat, že sebevraždám se dá předcházet.

Pro následující tři roky je cílem tohoto světového dne změna narativu o sebevraždách, přičemž letos celé kampani dominuje výzva k tomu, abychom o sebevraždě a sebevražedných sklonech začali spolu mluvit.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený United Nations (@unitednations)

Pokud máš myšlenky na sebevraždu, neváhej a vyhledej pomoc. Jak uvádí web sebevrazdy.cz, „sdílení s druhým přináší úlevu.“ Kontaktuj krizovou linku, záchrannou službu nebo rovnou jdi do krizového centra.

Linka první psychické pomoci
Krizová linka pro dospělé, funguje nonstop a zdarma.
Tel.: 116 123
Chat: http://linkapsychickepomoci.cz/chat/

Linka bezpečí
Linka pro děti a studenty do 25 let. Funguje nonstop, je anonymní a zdarma.
Tel.: 116 111
Chat: https://www.linkabezpeci.cz/sluzby/chatuj-s-nami/ 

Pokud máš podezření o někom ve svém okolí, že by mohl mít sebevražední sklony, mluv s ním. Člověk s myšlenkami na sebevraždu se může cítit izolován, zeptej se ho na jeho pocity a neváhej mu asistovat s vyhledáním odborné pomoci.

9. srpna 2024 v 7:00 Čas čtení 4:18 Lukáš a Viktorie mají otevřené manželství. „Jednou jsem měl pocit, že začínám chovat city k někomu jinému“ Lukáš a Viktorie mají otevřené manželství. „Jednou jsem měl pocit, že začínám chovat city k někomu jinému“

Je přirozené, že můžeš mít strach se do tak obtížného rozhovoru pustit. Spoustu tipů na to, jak podobné situace zvládnout, najdeš rovněž na webu sebevrazdy.cz.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílel uživatel @prevence.sebevrazd

Domů
Sdílet
Diskuse