Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ella Petrová
11. září 2024 v 17:18
Čas čtení 2:09

Tohle je šest nejhorších chyb při spánku. Nepracuj v posteli a pozor na přejídání

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Tohle je šest nejhorších chyb při spánku. Nepracuj v posteli a pozor na přejídání
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

Čemu bychom se podle expertů měli vyhnout?

Přestože spánkem trávíme velkou část našeho času, plno z nás neví, co je správné, a co raději vůbec nedělat. Pro začátek je třeba zmínit, že velkou roli sehrává délka spánku. Každý asi ví, že se doporučuje spát osm hodin a toho by se měl každý držet.

28. června 2024 v 9:12 Čas čtení 1:08 Scrolluješ donekonečna na sociálních sítích? Můžeš doslova onemocnět Scrolluješ donekonečna na sociálních sítích? Můžeš doslova onemocnět

Doktorka Alaina Tiani, klinická zdravotní psycholožka a přidružená pracovnice behaviorální spánkové medicíny v centru poruch spánku na klinice Cleveland, vysvětluje, že špatný spánek je spojen se sníženou schopností soustředit se, horší koncentrací, poruchami paměti, pocitem deprese a s podrážděností.
 
Tady je seznam nejčastějších šesti chyb, které člověk dělá a na základě nichž se nedokáže kvalitně vyspat.

11. září 2024 v 15:00 Čas čtení 0:25 Máš ho doma? Velký řetězec v Česku prodával maso se salmonelou Máš ho doma? Velký řetězec v Česku prodával maso se salmonelou

1. Jíme moc, nebo naopak málo

Zaprvé, pokud si vyčistíš zuby, a pak jdeš ještě něco sníst, asi sám*sama víš, že si škodíš. Má to ale i dopad na spánek jako takový. Přejezení se těsně před spaním způsobuje značné nepohodlí a člověk tak není schopný usnout. Stejné je to ale i pokud máš úplně prázdný žaludek, vytváří to pocit hladu, což také narušuje spánek.
 
Jak na to správně? Nejlepší je, když jíš třikrát denně zhruba ve stejnou dobu. Lépe zvládáš svůj hlad i spánek.

2. Koukání do obrazovky

Tohle je jedna z nejčastějších chyb, kterou lidé dělají. Ještě než jdou spát, potřebují zkontrolovat mobil, jestli se něco nestalo, někdo to má už i jako návyk, že to bere jako formu relaxu, jiný rád kouká na své oblíbené seriály a pořady. Modré světlo z obrazovek však může zapříčiňovat bdělost a tím pádem potenciálně oddálit zahájení spánku.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse