Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 25 Kč 😱
Anna Vondráková
25. září 2024 v 13:10
Čas čtení 1:00

Živnostníci si pořádně připlatí. Výrazně zdraží minimální odvody i paušální daň

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Živnostníci si pořádně připlatí. Výrazně zdraží minimální odvody i paušální daň
Zdroj: freepik/ katemangostar/volně k použití

Podle odborníků možná budou některé OSVČ přejít na vedlejší činnost.

Minimální zálohy na sociální a zdravotní pojištění rostou každoročně. Pro rok 2025 počítá Ministerstvo práce a sociálních věcí s nárůstem dohromady o 1 082 korun za měsíc na celkovou částku 7 902 korun.

„Některé OSVČ budou muset přejít na vedlejší činnost a najít si zaměstnání alespoň na zkrácený úvazek,“ upozorňuje pro server iDnes Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Forvis Mazars.

25. září 2024 v 12:10 Čas čtení 0:42 Praha ruší nelegální předzahrádky u orloje. Staroměstské náměstí se konečně dočká „vyčištění“ Praha ruší nelegální předzahrádky u orloje. Staroměstské náměstí se konečně dočká „vyčištění“

OSVČ si připlatí i za paušální daň

Poroste i paušální daň v prvním (nejoblíbenějším) pásmu. Místo současných 7 498 korun zaplatí OSVČ příští rok 8 716 korun. Fungovaní v paušálním režimu však pro osoby samostatně výdělečně činné není povinné. Jde vlastně o plnění veškerých daňových povinností jednou měsíční platbou.

Není to však tak jednoduché, paušální režim nemohou využívat plátci DPH, OSVČ se současnými příjmy ze zaměstnání, kde odvádí zálohovou daň z příjmu, nebo OSVČ se zdanitelnými příjmy z nájmu, z kapitálového majetku nebo z ostatních příjmů vyššími než 50 000 korun. Je vstupu do paušálního režimu je také podmínkou rozhodný příjem do dvou milionů korun (tedy limit pro povinnou registraci k DPH).

22. února 2024 v 7:10 Čas čtení 1:59 Daňové přiznání 2024: Přehled termínů a vše, co je třeba vědět Daňové přiznání 2024: Přehled termínů a vše, co je třeba vědět
25. března 2022 v 11:30 Čas čtení 10:11 Jak vyplnit daňové přiznání? Jednoduše jsme sepsali, jak na to Jak vyplnit daňové přiznání? Jednoduše jsme sepsali, jak na to
19. dubna 2023 v 14:14 Čas čtení 1:14 Příspěvky pro OSVČ: nech si přidat na vybavení kanceláře Příspěvky pro OSVČ: nech si přidat na vybavení kanceláře

Hlavním důvodem růstu je postupné zvyšování tzv. vyměřovacího základu, ze kterého se zálohy počítají. Jde o součást vládního konsolidačního balíčku, který má za cíl zvýšit stabilitu sociálního systému. V roce 2023 byl tento základ stanoven na 25 procent průměrné mzdy, letos je to již 30 procent a v roce 2025 to bude 35 procent. Nárůst záloh můžeme očekávat i do budoucna , protože v roce 2026 by se základ měl zvýšit až na cílových 40 procent průměrné mzdy.

Domů
Sdílet
Diskuse