Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
včera 29. září 2024 v 15:11
Čas čtení 1:12

V Praze roste kriminalita mladistvých. Policie popsala jeden z brutálních případů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Praze roste kriminalita mladistvých. Policie popsala jeden z brutálních případů
Zdroj: Unsplash/Alexandra Wolowitz/volně k užití (ilustrační foto)

Kriminalita nezletilých v Praze roste. Policie letos do konce července zaznamenala 145 prohřešků způsobených mladistvými do 17 let. To je více než ve shodném období minulého roku nebo předcovidového roku 2019.

„Uchopily ji za vlasy a zvrátily jí hlavu dozadu, čímž jí omezily pohyb. Pod pohrůžkou násilí jí odcizily mobilní telefon v hodnotě přibližně třiceti tisíc korun,“ popsala pro iDNES policejní mluvčí Eva Kropáčová jeden z nejvážnějších případů násilného chování dětí z poslední doby.

29. září 2024 v 12:30 Čas čtení 0:54 V Česku řádí kybernetický malware. Hackeři skrze něj mohou ovládnout tvůj telefon V Česku řádí kybernetický malware. Hackeři skrze něj mohou ovládnout tvůj telefon
29. září 2024 v 10:26 Čas čtení 1:12 PŘEDPOVĚĎ: Teploty v Česku klesnou i k 10 stupňům. Podívej se, jaký bude příští týden PŘEDPOVĚĎ: Teploty v Česku klesnou i k 10 stupňům. Podívej se, jaký bude příští týden
28. září 2024 v 8:31 Čas čtení 6:43 Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“ Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“

Nejedná se ovšem o ojedinělý případ násilné kriminality nezletilých. Do konce letošního července zaznamenala policejní databáze 38 takových deliktů, z nichž například 11 činí loupeže. Početné jsou i provinění v oblasti mravnostní kriminality, těch policie evidovala 17.

Nejčastější provinění mladistvých spadá do oblasti obecné kriminality. Do konce léta jich nezletilí spáchali 113. Častým prohřeškem této kategorie je například poškozování cizích práv. Statistika zaznamenala 25 takových případů u pachatelů mladších 17 let.

Celkem překročily děti do konce července zákon ve 145 případech. Loni ve stejném období zaznamenala policie takových deliktů pouze 93, o násilnou kriminalitu se jednalo ve 29 skutcích. V předcovidovém roce evidovala policie na konci prázdnin 89 překročení zákona nezletilými.

Odborníci se domnívají, že za zvýšenou kriminalitou mladistvých stojí nedostatky v rodinné a školní výchově, neznalost práva a malá nabídka volnočasových aktivit. Nebezpečná podle nich může být i nízká vzdělanost v citové a mravní výchově, mladí lidé tak nedokážou pracovat se svou agresí. Spoluvinu může podle odborníků nést i ztráta schopnosti efektivně komunikovat a vzájemně spolu jednat.

„Mantinely, v nichž se děti pohybují, jsou nezřetelné, nemají jasno v tom, co je přijatelné chování a co naopak ‚přes čáru‘. Problémem se stává také chování rodičů vůči škole, pedagogům. Kdy nerespektují či odmítají jakékoliv jednání, které považují za diskriminační vůči svým dětem,“ uvedl pro iDNES psycholog Joža Spurný.

21. září 2024 v 9:30 Čas čtení 3:20 Kde oslavit začátek semestru? Vybíráme nejlepší místa v Praze, kam zajít za dobrými drinky a skvělou atmoškou Kde oslavit začátek semestru? Vybíráme nejlepší místa v Praze, kam zajít za dobrými drinky a skvělou atmoškou

Nejlepším řešením je podle odborníků prevence. Rodina i škola by se měla snažit kultivovat komunikaci a pomáhat mladým lidem pracovat i jen s náznaky agrese. Psychologové radí se v případě nesnází obrátit s žádostí o pomoc na odborníky.

Domů
Sdílet
Diskuse