Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Magdalena Trajerová
včera 29. září 2024 v 12:30
Čas čtení 0:54

V Česku řádí kybernetický malware. Hackeři skrze něj mohou ovládnout tvůj telefon

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
V Česku řádí kybernetický malware. Hackeři skrze něj mohou ovládnout tvůj telefon
Zdroj: Unsplash/Max Bender/volně k užití

Kybernetičtí odborníci varují před škodlivým malwarem Agent.HQS. Tento škodlivý program dokáže do chytrých telefonů či tabletů propašovat téměř jakýkoliv další virus.

V posledních měsících zaznamenala antivirová společnost Eset výrazný nárůst detekcí malwaru Agent.HQS. Zatímco v dubnu počet jeho detekcí činil 2,29 procenta, v květnu dosáhl na 4 procenta, v červnu na 6,53 procenta a v červenci již vzrostl na 8,06 procenta.

Nejnovější virové statistiky odhalily, že rostoucí trend výskytu tohoto malwaru pokračuje i v srpnu. Jeho podíl opět vzrostl, a to na 8,52 procenta. To v praxi znamená, že každý jedenáctý zachycený virus na zařízení s Androidem je právě tento škodlivý kód. Stal se tak druhou nejrozšířenější hrozbou vůbec.

22. září 2024 v 17:08 Čas čtení 0:25 Podvodník vytáhl z lidí prostřednictvím SMS zpráv desítky tisíc korun. Na tento trik si dej pozor Podvodník vytáhl z lidí prostřednictvím SMS zpráv desítky tisíc korun. Na tento trik si dej pozor
9. září 2024 v 10:29 Čas čtení 0:51 V zemích NATO opět řádili ruští hackeři. Měli stát za kybernetickými útoky V zemích NATO opět řádili ruští hackeři. Měli stát za kybernetickými útoky
2. září 2024 v 8:28 Čas čtení 0:48 Oslovit tě může zaměstnanec FBI či Amazonu. Tyto taktiky používají podvodníci na internetu Oslovit tě může zaměstnanec FBI či Amazonu. Tyto taktiky používají podvodníci na internetu

Uživatelé si malware pustí do svých androidových zařízení sami, a to stažením falešných aplikací z neoficiálního obchodu. „Útočníci jej také maskují za domnělou aplikaci, a to konkrétně za MXtech videoplayer,“ uvedl pro Novinky.cz Martin Jirkal, vedoucí analytického týmu v pražské pobočce Esetu.

Agent.HQS je takzvaný dropper. Jeho úkolem je dostat do zařízení další malware. Můžeš si to představit jako obálku, která doručí do tvého telefonu či tabletu další virus. „Když si uživatelé nainstalují infikovanou aplikaci, obálka se rozbalí a s ní se nainstaluje i nějaký další škodlivý kód,“ vysvětlil Jirkal.

Agent.HQS probourá bezpečnostní systém zařízení a umožní vnik dalších malwarů. Hackeři tak díky němu mohou například dálkově ovládnout celé zařízení nebo ho zablokovat a požadovat výkupné.

Nejlepší obranou proti tomuto nezvanému hostu je obezřetnost. Dávej si pozor při stahování aplikací a nepoužívej ty z neověřených zdrojů.

Domů
Sdílet
Diskuse