Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Peclová
dnes 8. října 2024 v 10:40
Čas čtení 0:42

Ředitelka Slovenského národního divadla odmítla pražskou queer inscenaci. Je to diskriminace, říkají organizátoři

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ředitelka Slovenského národního divadla odmítla pražskou queer inscenaci. Je to diskriminace, říkají organizátoři
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)

Ve Slovenském národním divadle (SND) mělo za dva týdny vystoupit pražské Studio Hrdinů s inscenací Měsíční kámen. Představení se mělo hrát v rámci festivalu Drama Queer, ředitelka SND Zuzana Ťapáková však smlouvu nakonec nepodepsala.

Zdůvodnila to tím, že dva týdny jsou krátká doba na podepisování smlouvy o hostování. „Jako statutář mám zodpovědnost za fungování celé instituce, je to množství smluv a zásadních rozhodnutí,“ uvedla ve stanovisku a odmítla, že by důvodem bylo konkrétní představení Studia Hrdinů. O budoucím hostování je podle ní možné mluvit. Organizátoři to však vidí jinak. Informoval o tom server Novinky.

28. září 2024 v 8:31 Čas čtení 6:43 Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“ Mluvili jsme s Češkou, která studuje v bombardovaném Bejrútu. „Veškeré zprávy a telefonáty končíme větou ‚stay safe‘.“
7. října 2024 v 11:23 Čas čtení 1:20 Teplé počasí se vrací. Denní maxima dosáhnou k hranici 20 stupňů Teplé počasí se vrací. Denní maxima dosáhnou k hranici 20 stupňů
7. října 2024 v 10:12 Čas čtení 0:41 Fotbalový zápas na Slovensku se změnil v drama. Fanoušek přiložil delegátovi pistoli k hlavě Fotbalový zápas na Slovensku se změnil v drama. Fanoušek přiložil delegátovi pistoli k hlavě

„Zuzana Ťapáková odmítla tuto inscenaci a musíme hostování Studia Hrdinů zrušit, protože jiný prostor, který korespondoval s technickými požadavky na její uvedení, nemáme,“ cituje Denník N Róberta Pakana, ředitele festivalu Drama Queer.

„Já osobně to považuji za cenzuru, jeví se mi to jako diskriminace, a co hůř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ je to i mezinárodní skandál, že české divadlo nemůže být uvedeno v SND,“ řekl.

Ťapáková byla do funkce ředitelky jmenována koncem léta, jen několik týdnů po odvolání dosavadního ředitele Mateje Drličky, proti jehož odvolání protestovali jak herci, tak veřejnost.

Drama Queer je mezinárodní divadelní přehlídka inscenací zaměřených na životy LGBTI/Q osob. Letošní ročník je již dvanáctý. Loni na festivalu vystoupilo Švandovo divadlo, rok předtím pražské Národní divadlo.

Domů
Sdílet
Diskuse