Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Anna Vondráková
dnes 14. října 2024 v 11:21
Čas čtení 1:18

Zálohování PET lahví se blíží. Koukni, kam budeme obaly vracet a o kolik nápoje zdraží

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zálohování PET lahví se blíží. Koukni, kam budeme obaly vracet a o kolik nápoje zdraží
Zdroj: Freepik/freepik/volně k užití

Už od roku 2026 budeš moct vracet prázdné plastové lahve a plechovky do obchodů. Počítá s tím novela obalového zákona.

Zálohovací systém by měl motivovat občany k tomu, aby lépe a více třídili nápojové obaly. Podle Ministerstva životního prostředí také lidé přestanou vyhazovat odpad do přírody. Novela ale ve společnosti vyvolala řadu reakcí, k obavám přitom není důvod.

14. října 2024 v 9:13 Čas čtení 0:32 Děsivá nehoda českého turisty. Při výletě ve Štýrsku ho zasáhl kámen a zřítil se do rokle Děsivá nehoda českého turisty. Při výletě ve Štýrsku ho zasáhl kámen a zřítil se do rokle

Jak bude fungovat vracení?

Vracet budeme moct plastové lahve a plechovky o objemu od 100 mililitrů do tří litrů. Novela se netýká obalů od alkoholických nápojů s obsahem alkoholu vyšším než 15 procent. Ty budeme normálně vyhazovat do popelnic tak, jak jsme zvyklí. Zálohovatelné nebudou také obaly od mléka a mléčných výrobků, oleje, octa a dalších tekutých potravin.

Výše zálohy bude jednotná pro úplně všechny obaly, ministerstvo zatím počítá s částkou čtyř korun za kus. Finální výši ale ještě upřesní. Resort přírodního prostředí uvádí, že se cena pro spotřebitele navýší jen o zmíněné čtyři koruny, které nakonec dostane zpět. Server Novinky ale upozorňuje, že podle analýzy Svazu obchodu a cestovního ruchu by mohla jedna PET lahev nápoje zdražit o více než korunu.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Obaly by měly vybírat všechny obchody a čerpací stanice s plochou nad 50 metrů čtverečních. Celkem by se tak mělo jednat o zhruba 11 000 odběrných míst. Lahve a plechovky také budou muset vybírat i on-line prodejci.

Zálohování bude zřizovat nový systém vytvořený výrobci. Tzv. operátor bude mít na starosti osvětu a zajištění informací pro spotřebitele. Také bude mít povinnost spravovat odběrná místa v obcích nad 300 obyvatel, kde chybí prodejny s plochou nad zmíněných 50 metrů čtverečních.

2. února 2021 v 10:45 Čas čtení 7:25 Říkají jim české Grety. Anička a Eliška bojují za ochranu životního prostředí Říkají jim české Grety. Anička a Eliška bojují za ochranu životního prostředí

Obaly k zálohování nebude potřeba vymývat, nutné ale bude, aby byly vráceny včetně etikety, nezdeformované a nesešlápnuté. Žluté popelnice z ulic samozřejmě nezmizí, nadále do nich budeme vyhazovat obaly, které nepůjdou vrátit, a také ostatní plastový odpad.

Domů
Sdílet
Diskuse