V únoru jsme v obchodech za jídlo nechali v průměru o téměř čtyři a půl procenta více než před rokem.
Jen o něco málo rychleji se ceny potravin zvýšily v Turecku, které se ale již delší dobu potýká s nebezpečně vysokou inflací. „Existuje více faktorů, které umožnily cenám potravin v lednu velké přecenění. Na něčem jsme dovozně závislí, někde mohou mít vyšší marže producenti. Ale primárně to asi bude síla řetězců,“ uvedla serveru e15 viceguvernérka České národní banky Eva Zamrazilová.
Podle údajů Eurostatu u nás o více než tři procenta stouply ceny potravin na počátku nového roku. Hůře na tom je zmíněné Turecko se čtyřmi procenty. Na třetím místě skončilo Bulharsko se zdražením dosahujícím dvou a půl procenta.
Nejhůř je na tom maso, ovoce a zelenina
„Na českém trhu došlo v lednu k výraznému zdražení masa, ovoce a zeleniny ve srovnání s ostatními zeměmi EU. Dalo by se to shodit ze stolu argumentem, že šlo jen o jeden měsíc, ale ani pohled na poslední půlrok nevypadá pro ČR moc dobře,“ dodal ekonom Banky Creditas Petr Dufek. Za zmíněné období nás ve zdražování předběhla jiná evropská země, a to Maďarsko.
Podle iRozhlasu pak například za posledních osm let nejvíce zdražily brambory, cibule, celer nebo olivový olej. Oproti roku 2017 si také výrazně připlatíme například za máslo. Zlevnily naopak sušené ovoce a ořechy nebo cukr. Oproti průměru v EU levněji u nás pořídíme například vepřové a kuřecí maso, dráž ale v České republice seženeme například vejce.