Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Vojtěch Vanda
22. dubna 2023 8:42
Čas čtení 1:16

Od vrcholků hor až po oceánské hlubiny, klimatická změna se loni projevila všude, tvrdí WMO

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Od vrcholků hor až po oceánské hlubiny, klimatická změna se loni projevila všude, tvrdí WMO
Zdroj: Unsplash/NOAA/na voľné použitie

Zní to trochu poeticky, nicméně realita už taková nebude. Podle výroční zprávy Světové meteorologické organizace (WMO) postihly sucha, záplavy a vlny veder komunity na všech kontinentech a stály mnoho miliard dolarů.

Situace přinesla jeden smutný rekord. Antarktický mořský led klesl na dosud nejnižší zaznamenanou míru. Tání ledovců v Evropě navíc předčilo všechny pravděpodobné scénáře. Zpráva uvádí, že co se týče globální teploty, v období mezi lety 2015–2022 bylo osmé nejteplejší období, a to i přes ochlazující dopad oceánského a atmosférického jevu La Niña.

21. dubna 2023 17:40 Čas čtení 1:41 Hnutí Fridays for Future protestovalo proti prodloužení těžby v Bílině Hnutí Fridays for Future protestovalo proti prodloužení těžby v Bílině

„Zatímco emise skleníkových plynů stále rostou a klima se neustále mění, populace na celém světě je nadále vážně ovlivňována extrémním počasím a klimatickými jevy. Například v roce 2022 trvalé sucho ve východní Africe, rekordní srážky v Pákistánu a rekordní vlny veder v Číně a Evropě postihly desítky milionů lidí, způsobily nedostatek potravin, podpořily masovou migraci a stály miliardy dolarů ztrát a škod,“ uvedl generální tajemník WMO Petteri Taalas.

19. dubna 2023 6:00 Čas čtení 3:18 Ani ty, ani Teri Hodanová nemusíte žít jako Greta Thunberg, abyste v péči o klima nebyli za pokrytce Ani ty, ani Teri Hodanová nemusíte žít jako Greta Thunberg, abyste v péči o klima nebyli za pokrytce

„Spolupráce mezi agenturami OSN se však ukázala jako velmi účinná při řešení humanitárních dopadů vyvolaných extrémním počasím a klimatickými jevy, zejména při snižování související úmrtnosti a ekonomických ztrát,“ dodal.

Sto zemí nemá odpovídající meteorologické služby

Zmínil i iniciativu OSN pro včasné varování. „Klade si za cíl zaplnit stávající mezeru v kapacitě a zajistit, aby služby včasného varování pokrývaly každého člověka na Zemi. V současné době asi sto zemí nemá odpovídající meteorologické služby. Dosažení tohoto ambiciózního úkolu vyžaduje zlepšení pozorovacích sítí, investice do kapacit včasného varování, hydrologických a klimatických služeb,“ řekl Taalas.

21. února 2023 19:36 Čas čtení 0:42 Klimatické změny jsou největší hrozbou pro Čínu. Nachází se tam 16 ze 20 nejrizikovějších oblastí Klimatické změny jsou největší hrozbou pro Čínu. Nachází se tam 16 ze 20 nejrizikovějších oblastí

Ve zprávě jsou například uvedeny i způsoby, jak se ukazatele změny klimatu vyvíjejí. Následně je k ní připojeno i řešení – přechod na obnovitelné zdroje, který mohou usnadnit propracovanější technologie posledních let. 

Problém nicméně zatím přetrvává. Problémy s počasím vysídlily nebo zhoršily podmínky 95 milionům lidí. Situace je neudržitelná. „Máme nástroje, znalosti a řešení. Ale musíme zrychlit tempo. Potřebujeme urychlenou akci v oblasti klimatu s hlubším a rychlejším snižováním emisí, abychom omezili nárůst globální teploty na 1,5 stupně Celsia. Potřebujeme také masivně navýšené investice do přizpůsobení a odolnosti, zejména pro nejzranitelnější země a komunity, které pro způsobení krize udělaly nejméně,“uvedl generální tajemník OSN António Guterres ke Dni Země.

Domů
Sdílet
Diskuse