Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
29. dubna 2023 9:17
Čas čtení 1:00

Putin zpřísňuje tresty v Rusku, za vlastizradu nyní hrozí doživotí. Co dalšího se změní?

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putin zpřísňuje tresty v Rusku, za vlastizradu nyní hrozí doživotí. Co dalšího se změní?
Zdroj: TASR/AP

Dosavadní zákon umožňoval za vlastizradu maximální trest 20 let odnětí svobody.

Znění aktualizovaných zákonů podepsané Vladimirem Putinem bylo zveřejněno v pátek. Jedná se o vězeňské tresty udělované za vlastizradu či terorismus. Ruský prezident zavádí také trest za pomoc organizacím, jako je Mezinárodní trestní soud (ICC). Informuje o tom TASR a Wall Street Journal s odkazem na zprávy agentury DPA.

Trest za vlastizradu byl v Rusku zvýšen až na doživotí. Dosavadní zákon sice umožňoval za vlastizradu maximální trest 20 let odnětí svobody, nicméně v praxi se udělila jedna výjimka. V Refresheru jsme tě dříve informovali o tom, že za vlastizradu a další trestné činy odsoudili naposledy v Rusku ke 25letému vězení kritika Kremlu Vladimira Karu-Murzu.

28. dubna 2023 18:01 Čas čtení 0:45 Volodymyr Zelenskyj poděkoval Čechům a Slovákům. Co všechno ocenil? Volodymyr Zelenskyj poděkoval Čechům a Slovákům. Co všechno ocenil?

Za pomoc ICC 5 let vězení nebo pokuta

Nyní se zvýšily i tresty odnětí svobody za jiné trestné činy. Například za terorismus budou moci ruské soudy trestat až 20 lety odnětí svobody namísto dosavadních 15 let. Tresty by se měly týkat například odpůrců války na Ukrajině, kteří podpálili budovy patřící armádě či poškodili železniční tratě, aby tak zabránili přepravě výzbroje.

Putin kromě toho podepsal i zákon, který kriminalizuje pomoc organizacím, jako je Mezinárodní trestní soud (ICC). Z judikatury ICC totiž zní, že pokud ruský prezident přijede do Německa nebo jiných evropských zemí, vydá se na něj zatykač. 

„Kromě toho zákon zavádí do trestního zákoníku odpovědnost za pomoc při výkonu rozhodnutí mezinárodních organizací, jichž Rusko není účastníkem, nebo cizích státních orgánů. Takovou organizací může být například Mezinárodní trestní soud,“ uvedla hlava ruského státu. Obviněným v tomto případě hrozí až pět let vězení nebo pokuta až milion rublů (přes 267 000 korun).

Domů
Sdílet
Diskuse