Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
17. dubna 2023 v 11:04
Čas čtení 0:51

„Jsem na to hrdý.“ Kritik Kremlu Vladimir Kara-Murza byl odsouzen ke 25 letům vězení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
„Jsem na to hrdý.“ Kritik Kremlu Vladimir Kara-Murza byl odsouzen ke 25 letům vězení
Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Kvůli vlastizradě si odsedí ve vězení až čtvrt století. Kara-Murza ale vinu popírá.

Ruský opoziční aktivista Vladimir Kara-Murza byl obviněn z vlastizrady. Soud v Moskvě nyní vynesl verdikt, který požaduje, aby byl Kara-Murza odsouzen ke 25 letům vězení. Informují o tom The Guardian a Radio Free Europe

Kritik Kremlu po soudním procesu uvedl, že si stojí za svými politickými prohlášeními. „Podepisuji každé slovo, které jsem řekl a za které jsem dnes obviněn,“ citoval jeho slova The Guardian. „Nejen že za nic z toho nečiním pokání –⁠ jsem na to hrdý,“ dodal.

Počátky jeho obvinění sahají do dubna loňského roku, kdy kritizoval ruskou armádu a prezidenta Vladimira Putina za invazi na Ukrajinu. V srpnu 2022 byl aktivista obviněn ze spojení s „nežádoucí organizací“ a za účast na konferenci na podporu politických vězňů. Poté byl v říjnu obviněn z velezrady kvůli kritickým poznámkám vůči Moskvě, které pronesl na třech veřejných akcích v zahraničí. 


Opoziční aktivista navíc trpí nervovým onemocněním zvaným polyneuropatie. Podle jeho právníků ho způsobily dva pokusy o otravu v letech 2015 a 2017. Jeho stav se ve vězení zhoršil, z toho důvodu se nezúčastnil některých svých slyšení.

Domů
Sdílet
Diskuse