Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
TASR
8. května 2023 19:49
Čas čtení 0:33

Tajemná vesmírná loď se téměř po roce v kosmu vrátila do Číny

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Tajemná vesmírná loď se téměř po roce v kosmu vrátila do Číny
Zdroj: NASA

V pondělí se vrátila na Zemi čínská kosmická loď, která na oběžné dráze strávila 276 dní, TASR informuje podle agentury Reuters.

Bezposádková vesmírná loď podle plánu přistála ve startovacím středisku Ťiou-čchüan na severozápadě Číny. Úkolem průlomové mise bylo testování znovupoužitelných vesmírných technologií, uvedla čínská státní média.

Podrobnosti o kosmické lodi a testovaných technologiích, oběžné dráze a dalších parametrech letu ani její fotografie nebyly zveřejněny.

8. května 2023 12:34 Čas čtení 0:50 Tento nápoj je nejlepší pro dlouhodobou hydrataci našeho těla, tvrdí věda. Překvapivě to není čistá voda Tento nápoj je nejlepší pro dlouhodobou hydrataci našeho těla, tvrdí věda. Překvapivě to není čistá voda

V roce 2021 během podobně utajované mise se čínská kosmická loď dostala na okraj vesmíru a ještě týž den se vrátila na Zemi. Podle tehdejších informací hlavního čínského vesmírného dodavatele přistála „horizontálně“.

Podle některých komentátorů Peking pravděpodobně testoval kosmickou loď podobnou autonomnímu raketoplánu X-37B amerického letectva, který může dlouhodobě zůstat na oběžné dráze.

8. května 2023 16:40 Čas čtení 1:26 O krok blíž k rozluštění záhady LSD: Může léčit mozková spojení? O krok blíž k rozluštění záhady LSD: Může léčit mozková spojení?

Bezposádkový raketoplán X-37B má délku devět metrů, rozpětí křídel 4,5 metru a pohánějí ho solární panely. Na Zemi se vrátil v listopadu loňského roku po 908 dnech na oběžné dráze. Byla to už šestá mise tohoto stroje, ve vesmíru celkově strávil více než deset let.

Domů
Sdílet
Diskuse