Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
17. května 2023 v 8:48
Čas čtení 1:06

Manželství pro všechny může snížit sebevražednost. V české sněmovně leží od roku 2018

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Manželství pro všechny může snížit sebevražednost. V české sněmovně leží od roku 2018
Zdroj: Getty Images/Ollie Millington

Sněmovna na den proti homofobii a transfobii zařadila jednání o manželství pro všechny. Není ale jisté, zda na něj dojde. V Česku se přitom LGBTQ+ lidem žije hůř než v Maďarsku.

Na projednání manželství pro všechny v České republice se v Poslanecké sněmovně čeká už od června minulého roku. V úterý zástupci a zástupkyně z dolní komory podpořili návrh na jeho projednání, večer jej odložili. K projednání by se bod programu mohl dostat během středy, jisté to ale není.

Česko momentálně manželství pro všechny neumožňuje a stejnopohlavní páry mohou od roku 2006 vstoupit do registrovaného partnerství. To však páru nedává stejná práva ani možnosti. Na světě má stejnopohlavní svazky uzákoněno 34 zemí. I zde by podle průzkumů veřejného mínění podpořilo manželství pro všechny 67 % Čechů a Češek.

Má rovněž podporu některých politiků a političek. Uzavřít svazky stejnopohlavním párům by mělo být umožněno i podle předsedkyně dolní komory Markéty Pekarové Adamové (TOP 09), předsedy senátu Miloše Vystrčila (ODS) i podle prezidenta Petra Pavla. Předseda vlády Petr Fiala by manželství pro všechny nepodpořil. Původní návrh se dočkal po 1052 dnech prvního projednání v dubnu roku 2021. Ten nový je ve sněmovně od minulého června.

9. května 2024 v 16:00 Čas čtení 1:41 Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme

Podle průzkumu Johns Hopkins University je manželství pro všechny důležité i z hlediska duševního zdraví a jeho schválení může vést k poklesu pokusů o sebevraždu. Na středních školách, konkrétně mezi lety 1999–2015, klesly o 7 %. Po ukotvení manželství pro všechny ve švédském a dánském právu spadl počet pokusů o sebevraždu mezi queer lidmi o 46 %.

49 evropských zemí a jejich právní a politická situace pro LGBTI+ osoby v roce 2023.
49 evropských zemí a jejich právní a politická situace pro LGBTI+ osoby v roce 2023. Zdroj: ilga-europe.org

Česká republika je momentálně na 33. místě evropských zemí, co se týče kvality života LGBTQAI+ lidí. Kromě absence manželství pro všechny neposkytuje queer lidem pronásledovaným za svou identitu azyl a chybí i zavedení hate crime jako zločinu z nenávisti vůči menšině. Lépe než Česká republika je na tom podle organizace Rainbow Europe i Maďarsko. Více si přečteš v tomto článku.

Domů
Sdílet
Diskuse