Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
16. května 2023 19:32
Čas čtení 2:08

Sněmovna bude možná hlasovat o manželství pro všechny. Bod překvapivě zařadila už dnes (Aktualizováno)

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Sněmovna bude možná hlasovat o manželství pro všechny. Bod překvapivě zařadila už dnes (Aktualizováno)
Zdroj: Pexels/Agustina Tapia/na voľné použitie

Návrh podpořilo 96 přítomných zákonodárců a zákonodárkyň.

Poslanecká sněmovna by mohla projednat manželství pro všechny. Tento bod byl zařazen na program úterní schůze. Pevné zařazení bodu navrhla poslankyně ANO Jana Pastuchová. „Já si myslím, že už bychom jednou konečně měli říct ano, nebo ne, ale neskrývat se za tím, neoddalovat to a rozhodnout a tím dát najevo náš názor,“řekla Pastuchová během své řeči. 

Zástupci ODS a KDU-ČSL jsou návrhem zaskočeni

Pastuchová na úterní schůzi otevřela návrh na projednání uzákonění manželství pro všechny, který v Poslanecké sněmovně leží v aktuálním volebním období od června 2022, vláda k němu zaujala neutrální stanovisko. Pastuchová v úterý navrhla pevné zařazení tohoto bodu do rozpravy. „Byla bych ráda, kdybychom se k němu opravdu dostali, což bohužel není možné jinak než jeho pevným zařazením. Jinak bude stále odsouván a nedostaneme se k němu nikdy,“uvedla.

Podle Pastuchové by poslanci a poslankyně měli zákon konečně projednat. Hlasování nakonec proběhlo o protinávrhu poslance Jana Birkeho (STAN), který rovněž navrhoval tento bod zařadit.

Pro návrh zařadit projednání manželství pro všechny hlasovalo ze 166 přítomných zákonodárců 96, proti bylo 48. Návrh našel podporu zejména u poslanců a poslankyň ANO, TOP 09, STAN a Pirátů. Výrazně proti byli naopak zástupci a zástupkyně ODS, SPD a KDU-ČSL. Lidovecký poslanec Ondřej Benešík hlasoval pro návrh, později ale upozornil, že hlasoval opačně. 

Jak konkrétní poslanci a poslankyně hlasovali, se můžeš podívat v galerii:

manželství pro všechnymanželství pro všechnymanželství pro všechnymanželství pro všechny
Zobrazit galerii
(4)

Část poslanců Pirátů a hnutí STAN podpořila návrh ANO zařadit jako poslední bod dnešního jednání Sněmovny manželství pro stejnopohlavní páry. Podle zjištění Deníku N tím nepříjemně zaskočili koaliční partnery hlavně z ODS a KDU-ČSL. Předsedové poslaneckých klubu těchto dvou stran Marek Benda i Marek Výborný Deníku N řekli, ze bod dnes řešit nebudou. Mají například možnost vzít si pauzu a tím jednání odložit. Předseda klubu Pirátů Jakub Michálek řekl, že ANO chce návrhem na projednání manželství pro všechny koalici rozdělit. „Ze strany ANO jde o účelový tah, který má rozdělit koalici. Pochybuji, zda jsou připraveni duhovým rodinám říci ano,“sdělil Deníku N.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:35 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

To Pastuchová odmítla a koalici zkritizovala za to, se podle ní nedokáže k bodu jednoznačně postavit. „Kolegy na klubu jsem o svém záměru informovala, a i když na to máme různé názory a hlasovat bude určitě každý podle svého přesvědčení, tak souhlasili s tím, ze už by se to projednat mělo. Ať Sněmovna rozhodne. Doufám, ze koalice nestrčí hlavu do písku,“uvedla na dotazy Deníku N poslankyně. 

Novinář Jan Kopecký ale upozornil na to, že Pastuchová neprosadila, aby se o návrhu, který zajímá LGBTQ+, jednalo místo návrhu o odvolání Daniela Köppla z RRTV. Köppl je asistentem Pastuchové a poradcem místopředsedy Sněmovny Karla Havlíčka. „Prošel protinávrh podporovatele manželství pro všechny Jana Berkiho, aby se o tom případně jednalo ve chvíli, kdy Sněmovna projedná vše, co má pevně na programu, včetně odvolání Köppla, čemuž chce ANO zabránit. Možnost, že se bude jednat o zákonu, který zajímá LGBTQ+, je nízká,“uvedl Kopecký.

Zařazení bodu ocenila iniciativa Jsme fér, která manželství pro všechny dlouhodobě prosazuje. „Držme si palce, aby se ještě dnes o manželství pro všechny páry hlasovalo. Láska zvítězí.“

Domů
Sdílet
Diskuse